2025.01.25. 16:08
Hagyományos édes fánk farsang idején – Tudod, hogyan készül?
A farsang idején nem csak a mulatozás, bolondozás jut eszünkbe, hanem bizony a porcukros, szalagos fánk is házi baracklekvárral. Kinek a csöröge fánk, kinek a pillekönnyű szalagos fánk, a hagyományos édes fánk, netán a képviselőfánk jön be legjobban, szükségünk lesz egy kincsre, amit úgy hívnak: nagymama fánk recept. Vagy megnézzük, hogy készíti a kőszegi Szabi, a pék.

Fotó: MW-archív
Aki elég szorgalmas volt, már rég eltanulta a felmenőitől a farsangi fánk készítését, és a fejében van az elkészítés menete. Aki ennyire nem volt szorgos, viszont elég szerencsés, annak a konyhafiókban van egy nagymama fánk recept, amit februárban előkap, és az alapján el tud készülni a hagyományos édes fánk. Ha egyik verzió sem áll meg, jöhet Szabi a pék: a mindmegette.hu-n van tőle recept: „Fánk, ahogy Szabi a pék készíti” címmel.

Fotó: VN-archív/Unger Tamás
Szabi a pék így írja le (és videón meg is mutatja):
- A szalagos fánk elkészítéséhez a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, belemorzsoljuk az élesztőt, és összekevertetjük a géppel.
- A lisztet, a cukrot, a narancshéjat és a sót hozzáadjuk. Elindítjuk a gépet, és akkor hozzádjuk a rumot. Ezután 5 percet dagasztjuk magas fokozaton. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat.
- Közepesen kemény tésztát kapunk, amit 30 percet pihentetünk a pulton lefedve. Felgömbölyítjük, majd további 45 percet pihentetjük.
- Egy centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Készíthetünk belőle amerikai (donut), hagyományos szalagos, császárzsemlére fonott és sós kalács (hosszúkás) formájú fánkokat.
- A kiszaggatott, megformázott fánkokat 30 percet kelesztjük letakarva. Közben 185 fokra melegítjük az olajat. A fánkokat megfordítva, lefedve kezdjük sütni, majd két perc múlva átfordítjuk mindet és további 2 perc alatt készre sütjük.
- Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Fotó: VN-archív/Unger Tamás
A hagyományos édes fánk elkészítését kovászos technológiával mutatta be Kőszegen Szabi, a pék
Szabi, a pék, Szabadfi Szabolcs vasi származású: kőszegi születésű pékmester, három évtizede gyakorolja a pékszakmát határon innen és túl. A kovászos kenyér, a jó péksütemények és a pizza mestereként számos oktató videót készített. Amikor Kőszegen járt – mert pályaorientációs napot tartottak a Kőszegi Evangélikus Gimnáziumban – a hagyományos édes fánk témakörén belül a kovászos fánk sütését tanította a diákoknak. Amint ott megtudtuk: ebben értelemszerűen nincs élesztő, a kovásszal kicsit lassúbb a technológia, de sokkal tartósabb, légiesebb és könnyebben emészthető kis párnák lesznek a dagasztott tésztából.