2025.03.24. 20:04
Mi a legfinomabb vasi hamburger titka?
Hogyan lehet erős versenyben remek termékkel kitűnni, törzsközönséget szerezni és azt meg is tartani? Mi a titka a kitűnő hamburgernek? – erről beszélgettünk a győztessel.
Napjaink közkedvelt gyorséttermi kínálata a hamburger, ami hazánkban főleg a rendszerváltozás után terjedt el. A nyugatról érkezett nagy láncok (pl. McDonald’s, KFC, Burger King stb.) egyfajta új kultúrát is hoztak magukkal, és a népszerűség azóta is töretlen. Éles kontrasztként jelentek meg a filléres, de igen gyenge minőséget képviselő szendvicsek: mikrózott hússal és zsemlével, satnya és kevés zöldséggel. Aztán az évek során megérkezett a „felső osztály”, azaz a kézműves burgerek világa is – előbb a fővárosban, majd országszerte. Némiképp magasabb áron, de jelentősen színvonalasabb, laktatóbb, és persze finomabb kivitelben. Vármegyénkben is fellelhetünk ilyeneket, és mivel komoly közönsége van, egy korábbi cikkünkben feltérképeztük a legnépszerűbbeket. A nyertes a szombathelyi Guri Serház, akiknél a 717 értékelés átlaga 4,9 lett! Utánajártunk: mi is a sikerük titka?

A szakdolgozat témája? A hamburger!
Minőség és marketing – ez a két fontos terület rajzolódik ki előttünk, ahogy Bánhegyi Zsoltot hallgatjuk, akik Nagy Martinnal közösen vezetik ezt a helyet. A fiatalember felismerte a piaci rést, és lokálpatriótaként a fővárosi diplomaszerzés után hazatért. Nem csak tudással, de tapasztalatokkal is: már ott is kipróbálta magát ebben a szakmában, és olyannyira elmélyedt a hamburgerek világában, hogy szakdolgozatát is ebből írta! Szombathelyen aztán jött a lehetőség: a bezárt Ferences söröző kínálta magát, ő pedig élt az alkalommal, és egy franchise keretében csatlakozott a Jászapátiban székelő Serház hálózatához. De a minőségi sörök mellett – egyedüliként az országban – felvette a kínálatba a hamburgereket is. Mint később kiderült: ez egy remek ötlet volt.

Fotó: ZENOSTUDIO
A két termék kiválóan kiegészíti egymást, és hamarosan stabil vendégkör alakult ki – sok-sok elégedett fogyasztóval.
Nem véletlen, hogy tevékenységét a „Vas vármegye fiatal vállalkozója” díjjal ismerték el.
Lokálpatrióta gasztro-kocsma
Az étlap szűk, de éppen elég, és ami újítás: folyamatosan kínálnak egy „hónap hamburgere” ajánlatot, mindig változó ötletekkel. Jelenleg egy helyi edzőteremmel közösen megálmodott variáció fut, ajándék napijeggyel és fehérjeporral. Jövő havi ötletük pedig: egy szintén helyi kezdeményezés, a Fekete István Állatvédő Egyesület megsegítése érdekében tesznek gesztust, akik – mint lapunk is megírta – anyagi gondokkal küzdenek. „Ők is helyiek, segítünk rajtuk, és ezzel valamit vissza is aduk a városnak” – vallja Zsolt. A bevétel egy részén kívül kihelyezett gyűjtődobozokkal is a bajba jutottakon segítenek majd.
Az állandó étlapi lehetőségek pedig többféle ízben, összetevővel csábítanak. Ami mindig állandó: a vadkovászos, vajas buci, amit a város talán legminőségibb péksége készít nekik. Csak nekik – és ez eleve ad egy stabil alapot és exkluzivitást is. Ehhez jön a friss, helyben darált marhahús, amit a faggyúval együtt dolgoznak össze és fűszereznek – ez ad egy utánozhatatlan ízt, karaktert, állagot. Ehhez jönnek a friss zöldségek, a minőségi sajtok és más, kívánság szerinti kiegészítők. Fontos még megemlíteni a burgonyát is: a legtöbben menüben, azzal együtt kérik a burgert – meséli Zsolt. Ennek is egyedi, kiváló fűszerezése van, és a hozzá kínált sokféle szósszal, mártogatóssal együtt ad teljes ízharmóniát.

Fotó: VN/archív
- Az előzményt olvasta már?