2025.03.01. 14:00
Kézzel és szívvel készíti a kovászos finomságokat a vépi Auer Zsuzsanna
A sárvári, celldömölki, szombathelyi, nádasdi termelői piacok állandó résztvevője, és már készül a hazai terepre – a márciusban újrainduló vépi termelői piacra Auer Zsuzsanna, aki nagycsaládosként keresett és talált olyan elfoglaltságot, ami kedvére való, örömöt ad és összeegyeztethető a gyermekneveléssel. Kézzel és szívvel dolgozik, hogy mindennapi kenyerü(n)k egészséges, laktató és finom legyen.
Zsuzsáék vépi otthonában szakajtók és dagasztógép szomszédságában ülünk le. Vadkovászos kenyerek, fényes-foszlós kalács, puha babka csokis töltelékkel, vaníliás kifli, pálcikára szúrt, cukordrazséval megszórt Valentin-napi sütinyalókák és vitaminmézek csábítanak az ebédlőasztalon. Készítőjük – a 13 éves Benedek, a 8 éves Sebestyén és a 6 éves Izabella anyukája – arcán nyoma sincs a fáradtságnak, annak ellenére, hogy szokás szerint keveset aludt előző éjjel.

Fotó: Szendi Péter
– Nagyon szeretek sütni. Gyerekkoromból hozom ezt: sokat segítettem az édesanyámnak. Ő szinte mindennap készített valami édeset vagy sósat, ezt akartam én is továbbvinni a saját családomban. A családon kívül barátoknak, ismerősöknek is ajándékoztam kenyeret. Ők biztattak, süssek még, miután kóstolták a kenyereimet.
Zsuzsa korábban vállalkozó volt, de a gyerekek születése után olyan munkát kellett találnia, ami rugalmasan alkalmazkodik a kicsik napirendjéhez. Kicsiben kezdte, és most sem „gyárt” nagy volumenben.
– Inkább arra törekszem, hogy kicsit mást csináljak, mint mások. És bár elcsépeltnek hangozhat: a kenyerek, kalácsok, sütik kézzel és szívvel készülnek. Minden darabot magam készítek, egyedileg. Jót akarok adni – mondja.
Kovászos kenyerekkel és szárazáruval, kekszekkel, mézes puszedlivel kezdte.
Tanfolyamot végzett, egy ismerősétől kapott kovászt. Amíg nem tudott kenyeret sütni, addig kovászt sem tudott készíteni, meséli. A 2023-as szombathelyi, Haladás Sportkomplexumban rendezett karácsonyi vásáron mutatkozott be először. A férjével őstermelők lettek, a piacozás onnan indult. Az évek alatt maga tapasztalt ki minden fortélyt, és a mai napig tökéletesíti a tudását. 2024 októberében sütő- és cukrászipari szakember szakmát szerzett.

– Tavaly vettünk dagasztógépet és kemencét. Előtte három különböző sütőben sütöttem a kenyereket, amelyek mind hosszú kelesztéssel készülnek. A friss áru éjjel vagy közvetlenül a piac előtt délelőtt készül, nem használok fagyasztott tésztát, nálunk nincs előregyártás. Minőségi termék kizárólag minőségi alapanyagokból készülhet. Amit tudunk, magunk termelünk meg, az aszalt paradicsomos, tökmagos, sokmagos, pirított hagymás kenyérhez például a paradicsomot, a hagymát, a mézes sütikhez a mézet – árulja el.
Mint kiderül, Zsuzsáék méhészkednek is – ami pluszban megmarad a családnak, abból készít a háziasszony jótékony hatású szőlőmagos, fekete ribizlis, levendulás vitaminmézeket. Utóbbit úgy, hogy a szárított levendulát akácmézben áztatja hetekig, utána leszűri.
A férje mindenben társa, és már a gyerekek is hadra foghatók: – Izabella gyúródeszkát kért karácsonyra, hogy tudjon segíteni. A középső fiam szívesen keveri a kovászt, igaz, még az adagok kiméréséhez szükséges számokkal hadilábon áll. Ha kérem, mindhárman kirakják a szakajtókat, ruhával bélelik ki, betakarják, nejlonozzák a kenyeret, amikor egy időben több darab készül.
Nevetve meséli „a suszternak nincs jó cipője” példájára, hogy bizony náluk is előfordul, hogy vasárnap nincs otthon kenyér. Olyankor ők is a pékségben vesznek kiflit, zsemlét.
Sütött már kerek évfordulóra és különleges mintájú kenyeret is. Készített ajándékba szánt szív alakúra font kalácsot és bejglit tejfehérje-érzékenyeknek, amivel „nehéz volt dolgozni”. Századszorra is szívesen állítja össze a tésztát: a végeredmény mindig kárpótolja a fáradságért.
