Závogyán Magdolna kulturális államtitkárral Hegyháthodászon találkoztunk

2025.05.13. 11:00

A gasztronómia kulcs az emberek között: milyen békési töltött káposzta hódcombbal?

A hegyháthodászi Hódfesztivál résztvevője volt a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkár is. Závogyán Magdolna Békés megyei vendégekkel érkezett.

A gasztronómia kulcs az emberek között: milyen békési töltött káposzta hódcombbal?

Fotó: Merklin Tímea

A Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szülőföldjéről érkezett vendégek békési töltött káposztát késztettek – a Hegyháthodász helyszínhez illően bükkfán füstölt hódcombbal.

Závogyán Magdolna
Két államtitkár egy Gasztrobuszban. Závogyán Magdolna és V. Németh Zsolt sürgött-forgott Prohászka Béla mesterszakács körül a kóstoltatásra szánt hódragu érdekében. Fotó: Merklin Tímea

- Miért látta fontosnak, hogy eljöjjön a hegyháthodászi Hódfesztiválra

- A kultúra az nem csak a színházról, a múzeumokról és a közgyűjteményeinkről, hanem a kultúra a magyar ember életéről szól. Ehhez hozzátartozik a mindennapi életünk is, ez a mi kultúránk. Nagyon örvendetes az, hogy Hegyháthodászon is úgy gondolják, hogy mindaz, ami az életkörülményeinket befolyásolja, az a kultúránk része is. És egy olyan hagyományt kezdenek el feleleveníteni, amelyben nem feltétlen a turizmust szólítják meg, hanem azt az örökséget, amelyet az itt élő emberek adtak, vagy amiben felmenők, az ősök éltek – mondta Závogyán Magdolna. Hozzátette: - Nagyon örvendetes az is, hogy úgy gondolják, hogy ezt a fesztivált egy közösségformáló erőként, egy családösszetartó erőként kívánják a hosszú távon hagyományát tenni. A 21. század kihívásai mellett, amikor felgyorsult a világ, és a fiataljaink elmennek a nagyvárosba, nagyon fontosak ezek a közösségi együttlétek, ahol a gasztronómia szervező erő. Az „édesanyám tűzhelye melege” milyen hívó erő volt egy család összetartásában! Ezt mindig fontosnak tartjuk a kulturális területen. A gasztronómia is a kultúránk része, és itt Hegyháthodászon a természetvédelem, a természettel való összekapcsolódás a visszahozása ennek a természetes életnek, amelyet éltek nagyszüleink, dédszüleink. A 21. századra a legjobb válasz, hogy ehhez visszatalálunk a családi, baráti, települési közösségben.

- Ön átutazta a fél országot, hogy itt lehessen. Más vidéki helyszínekre is eljár?

 - Igen, nagyon fontosak számomra a kistelepülések. Aki ismeri az én életutamat, tudja jól, hogy a kistelepülések népességmegtartó képességével nagyon sokat foglalkoztam. Ezekben a közösségekben hiszek, abban, hogy nem feltétlenül az a meghatározó, hogy a tévénk egyméteres vagy kétméteres, hanem az a meghatározó, hogy milyen emberi közösségben vagyunk. Azt gondolom, hogy ez a polgári értékrendünk megélése, lehet ez egy zsáktelepülés, ahol az emberek, a családok jól érzik magukat, a gyerekek is. És bár elmennek középiskolába, de mindazért, amit meg tudunk teremteni akár egy 152 fős kistelepülésen, azért oda visszavágyunk. Kell, hogy visszajöjjenek. Ezt az életérzést kell megteremteni, és nagyon örvendetes, hogy ennyi gyermek van itt, ez a legjobb befektetés, és vissza fognak jönni Hegyháthodászra is. 

- Ön kóstolta már hód húsát? Milyen?

- Igen. Prohászka Bélával tegnap előkészítettük. Összevágtuk  kockákra, szépen fűszereztük, és bepácoltuk az este folyamán. Három órán át főztük, akkor kóstoltam az első falatokat. Azt tudom mondani, hogy nekem a pulykahúsra hasonlít, kicsit vadas felütéssel. Most nagyon kíváncsi vagyok, mert egy éjszakát állt, majd egy sütésen ment keresztül, és egy ragut fog kapni, úgyhogy a végterméket én is most fogom megkóstolni. Prohászka Bélával már öt éve együtt dolgozunk, főként a kistelepüléseken. A gasztronómiát a kultúra első lépésének tartom. Megy a Gasztrobusz hétről hétre, ezt öt évvel ezelőtt indítottuk el, és ezért is fontos számomra a gasztronómia, mert ez egy kulcs a közösségek és az emberek között. Ezzel tudunk továbblépni és fejlődni.

Závogyán Magdolna
Závogyán Magdolna kulturális államtitkár a békési töltött káposztán a füstölt hódcombot mutatja, amit alkalomhoz illően belefőztek. Fotó: Merklin Tímea

-Závogyán Magdolna szülőföldjéről, Békésből is jöttek vendégek, mi a szerepük a Hódfesztiválon?

- Ők is főznek. Hagyományos békési töltött káposzta készül. Kaphat belőle bárki, aki itt van. Három órán át bükkfán füstölték bele a hódcombot. Ma reggel raktuk föl a töltött káposztát, 400 töltelék van benne. Úgy készítjük Békésben, hogy rétegek vannak egymás fölött, a rétegek közé 

  • paprikát rakunk, babérlevelet, borsot, és három-négy óra főzés után készen van. Most az az érdekessége, hogy ez a füstölt hódcomb is belekerült.

- Kik jöttek Békésből a Hódfesztiválra?

- Már 2010-12-ben elindítottuk Békés megyével azt a gondolkodást, amiben összekapcsoltuk a különböző szektorokat, így a gasztronómiát a szakképzéssel. Itt főz a szakképzési centrum igazgatója, Mucsi Balázs és a kórházigazgató, dr. Becsei László. Lényeges számunkra ez egészséges életmód, a tradíció. Nagyon sok minden van, amiben összekapcsolódtunk, én a közösségfejlesztés oldaláról. Ez már több, mint 15 éves közös munka. Bár Békés megyében indult, most már az egész Kárpát-medencét járjuk, a Gasztrobuszt kísérjük így közösen, és próbáljuk minden tudásunkat hozzáadni: hogyan tudjuk a hagyományos ételeket a mai kor kihívásának megfelelően tálalni, népszerűsíteni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában