Most érik

2025.06.14. 10:00

Három ellenállhatatlan cseresznyés finomság egy helyen

A nyár egyik legnagyobb ajándéka a friss, lédús cseresznye, amely most érik. Nemcsak önmagában finom, hanem számtalan édesség és desszert alapanyaga is lehet, nem mellesleg pedig a cseresznye jótékony hatással van az egészségre.

Ebben az összeállításban megmutatjuk, hogyan dolgozható fel könnyen, gyorsan a cseresznye úgy, hogy a család is örüljön. Három különleges, mégis könnyen elkészíthető receptet mutatunk a mindmegette.hu oldalról: egy egyszerű cseresznyés kevert süti, ami pillanatok alatt összeállítható; egy hűsítő, pudingos cseresznyeleves, amely tökéletes választás a meleg napokra; valamint egy puha, illatos cseresznyés kiflikoch, ami a klasszikus gőzölt tészta és a gyümölcsös sütemény kedvelt találkozása. Mindhárom receptben közös a szezon gyümölcsének zamata – és az, hogy garantáltan mosolyt csalnak az asztal körül ülők arcára.

cseresznye
Cseresznye kevert tésztába szórva, porcukorral. Fotó: mindmegette.hu

Egyszerű cseresznyés kevert süti 

50 perc, 6 adag

Hozzávalók: 

  • A tésztához: 2 db tojás, 10 dkg porcukor,  0.5 csomag vaníliás cukor,  1.5 dl  tejföl, 0.5 db citrom,  0.5 csomag sütőpor,  15 dkg rétesliszt 
  • A töltelékhez: 50 dkg cseresznye, 1 ek porcukor, 0.5 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A cseresznyés süti töltelékéhez a cseresznyét kimagozzuk, és összeforgatjuk a fahéjjal és szegfűszeggel elkevert porcukorral. 
  2. A tésztához a tojásokat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét és a sót. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük. 
  3. A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk, a tetejét kirakjuk a cseresznyével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 
  4. Tűpróbával ellenőrizzük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Cseresznye a pudingos levesben

30 perc, 4 adag 

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye,  6 dl víz,  4 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor,  1 mokkáskanál fahéj , 3 db szegfűszeg,  2 db citromkarika,  3 dl tejszín,  0.5 csomag vaníliás pudingpor

cseresznye
Hihetetlenül finom a cseresznye ebben a pudingos levesben. Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

  1. A pudingos cseresznyeleves elkészítéséhez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Egy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, végül pedig a citromkarikákat és összekeverjük. Kb. 10 percig főzzük. 
  3. A tejszínt simára keverjük a pudingporral, majd állandó kevergetés mellett a cseresznyéhez öntjük. 
  4. Kis lángon további néhány percig főzzük, míg a leves kissé besűrűsödik. Lehűtve tálaljuk.

 

Cseresznyés kiflikoch

Négy adag, 75 perc

Hozzávalók: 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 7 ek cukor, 8 db száraz kifli, 8 db tojás,  4 ek cseresznyelekvár,  3 dkg vaj, 20 dkg magozott cseresznye, 1 ek pirított mandula

cseresznye
A kiflikoch és a cseresznye jól áll egymásnak - kóstoljuk meg! Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

  1. A tejet egy forralóedénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a cukor egyharmadát. Forralni kezdjük, időnként kevergetjük. 
  2. Közben a kifliket felkarikázzuk. 
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor egy részévek habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral és egy csipet sóval szintén világosodásig verjük. 
  4. A forró, de nem forrásban lévő tejet vékony sugárban a tojássárgájához keverjük, majd az elkészült tojásfehérjehab felét is hozzáadjuk, és ezt is alaposan összekeverjük. Az így kapott sodót a kiflikarikákra öntjük, és összekeverjük. Hagyjuk, hogy a kifli magába szívja az ízes tejet. 
  5. A boszorkányhabhoz a tojásfehérje másik felét összekeverjük a cseresznyelekvár felével. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  6. Egy sütőtálat kikenünk vajjal, ebbe halmozzuk a sodós kifli felét, a tetejére egyenletesen eloszlatva rakjuk a cseresznyét, és megszórjuk a pirított mandula felével, majd jöhet a maradék kifli, amire lekvárt csepegtetünk, és a mandula másik felével is megszórjuk.
  7. Ezután sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és a cseresznyés kiflikoch tetejét egyenletesen megkenjük a boszorkányhabbal. Visszatesszük a sütőbe, és további 20 percig sütjük, amíg a hab meg nem pirul a tetején. 
  8. Az elkészült cseresznyés kiflikochot felkockázva, melegen tálaljuk, ha extrázni szeretnénk, és van még cseresznyelekvárunk, kanalazzunk a megtálalt cseresznyés kiflikoch tetejére egy keveset.

 

Forrás: mindmegette.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában