2025.06.14. 10:00
Három ellenállhatatlan cseresznyés finomság egy helyen
A nyár egyik legnagyobb ajándéka a friss, lédús cseresznye, amely most érik. Nemcsak önmagában finom, hanem számtalan édesség és desszert alapanyaga is lehet, nem mellesleg pedig a cseresznye jótékony hatással van az egészségre.
Ebben az összeállításban megmutatjuk, hogyan dolgozható fel könnyen, gyorsan a cseresznye úgy, hogy a család is örüljön. Három különleges, mégis könnyen elkészíthető receptet mutatunk a mindmegette.hu oldalról: egy egyszerű cseresznyés kevert süti, ami pillanatok alatt összeállítható; egy hűsítő, pudingos cseresznyeleves, amely tökéletes választás a meleg napokra; valamint egy puha, illatos cseresznyés kiflikoch, ami a klasszikus gőzölt tészta és a gyümölcsös sütemény kedvelt találkozása. Mindhárom receptben közös a szezon gyümölcsének zamata – és az, hogy garantáltan mosolyt csalnak az asztal körül ülők arcára.

Egyszerű cseresznyés kevert süti
50 perc, 6 adag
Hozzávalók:
- A tésztához: 2 db tojás, 10 dkg porcukor, 0.5 csomag vaníliás cukor, 1.5 dl tejföl, 0.5 db citrom, 0.5 csomag sütőpor, 15 dkg rétesliszt
- A töltelékhez: 50 dkg cseresznye, 1 ek porcukor, 0.5 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
- A cseresznyés süti töltelékéhez a cseresznyét kimagozzuk, és összeforgatjuk a fahéjjal és szegfűszeggel elkevert porcukorral.
- A tésztához a tojásokat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét és a sót. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük.
- A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk, a tetejét kirakjuk a cseresznyével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Cseresznye a pudingos levesben
30 perc, 4 adag
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 6 dl víz, 4 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál fahéj , 3 db szegfűszeg, 2 db citromkarika, 3 dl tejszín, 0.5 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
- A pudingos cseresznyeleves elkészítéséhez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Egy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, végül pedig a citromkarikákat és összekeverjük. Kb. 10 percig főzzük.
- A tejszínt simára keverjük a pudingporral, majd állandó kevergetés mellett a cseresznyéhez öntjük.
- Kis lángon további néhány percig főzzük, míg a leves kissé besűrűsödik. Lehűtve tálaljuk.
Cseresznyés kiflikoch
Négy adag, 75 perc
Hozzávalók: 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 7 ek cukor, 8 db száraz kifli, 8 db tojás, 4 ek cseresznyelekvár, 3 dkg vaj, 20 dkg magozott cseresznye, 1 ek pirított mandula

Elkészítés:
- A tejet egy forralóedénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a cukor egyharmadát. Forralni kezdjük, időnként kevergetjük.
- Közben a kifliket felkarikázzuk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor egy részévek habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral és egy csipet sóval szintén világosodásig verjük.
- A forró, de nem forrásban lévő tejet vékony sugárban a tojássárgájához keverjük, majd az elkészült tojásfehérjehab felét is hozzáadjuk, és ezt is alaposan összekeverjük. Az így kapott sodót a kiflikarikákra öntjük, és összekeverjük. Hagyjuk, hogy a kifli magába szívja az ízes tejet.
- A boszorkányhabhoz a tojásfehérje másik felét összekeverjük a cseresznyelekvár felével. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy sütőtálat kikenünk vajjal, ebbe halmozzuk a sodós kifli felét, a tetejére egyenletesen eloszlatva rakjuk a cseresznyét, és megszórjuk a pirított mandula felével, majd jöhet a maradék kifli, amire lekvárt csepegtetünk, és a mandula másik felével is megszórjuk.
- Ezután sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és a cseresznyés kiflikoch tetejét egyenletesen megkenjük a boszorkányhabbal. Visszatesszük a sütőbe, és további 20 percig sütjük, amíg a hab meg nem pirul a tetején.
- Az elkészült cseresznyés kiflikochot felkockázva, melegen tálaljuk, ha extrázni szeretnénk, és van még cseresznyelekvárunk, kanalazzunk a megtálalt cseresznyés kiflikoch tetejére egy keveset.
Forrás: mindmegette.hu