2025.06.14. 10:45
Cseresznye kompót tartósítószer nélkül
A nyár egyik legédesebb ajándéka a frissen szedett, roppanós cseresznye. Ha szeretnél belőle eltenni a hűvösebb napokra, a házi cseresznye kompót a legjobb megoldás. Ez a klasszikus recept generációk óta bevált, nincs benne semmi különleges – csak a gyümölcs maga, egy kis cukor, víz és némi odafigyelés. Akár a téli napokat is megédesítheted vele.
A cseresznye kompót akár önmagában, akár sütemények, fagylalt mellé is kínálható. A befőtt - a nagymamáink is így készítették -, mindig igazi otthoni finomság marad.

Hozzávalók: 1,5 kg cseresznye, 1 liter víz, 40 dkg cukor, 1 késhegynyi citromsav.
Elkészítés:
- A cseresznyét megmossuk, a szárát lecsipkedjük. A gyümölcsöt szétterítjük és hagyjuk megszáradni.
- Az üvegeket és tetőket alaposan elmossuk, majd sterilizáljuk, 100-120 fokra felmelegített sütőbe tesszük 10 percre.
- Az üvegeket 3/4-ig megtöltjük a cseresznyékkel.
- A vizet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a késhegynyi citromsavat, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs.
- Ha szeretnék fűszereket belerakni, akkor tegyünk bele 1–2 szegfűszeget vagy egy kis fahéjrudacska.
- A forró sziruppal felöntjük a cseresznyét, majd jó szorosan rácsavarjuk a tetőt az üvegekre.
- Az üvegeket egy nagy lábosba tesszük, köréjük konyharuhát vagy újságpapírt rakunk, felöntjük langyos vízzel, majd felforraljuk, és gyöngyözve főzzük kb. 20–25 percig.
- Ezután hagyjuk a vízben kihűlni.
Cseresznye kompót - a nagymamáink is így készítették
A hagyományos, nagymamáink ízeit idéző cseresznye kompót receptjét mindemegette.hu oldalon találtuk.