Egyszerű

2025.06.14. 10:45

Cseresznye kompót tartósítószer nélkül

A nyár egyik legédesebb ajándéka a frissen szedett, roppanós cseresznye. Ha szeretnél belőle eltenni a hűvösebb napokra, a házi cseresznye kompót a legjobb megoldás. Ez a klasszikus recept generációk óta bevált, nincs benne semmi különleges – csak a gyümölcs maga, egy kis cukor, víz és némi odafigyelés. Akár a téli napokat is megédesítheted vele.

A cseresznye kompót akár önmagában, akár sütemények, fagylalt mellé is kínálható. A befőtt - a nagymamáink is így készítették -, mindig igazi otthoni finomság marad.

cseresznye kompót
A cseresznye kompót magában, de süti, fagyi mellé kínálva is finom. Nagymamáink is így készítették. Fotó: mindemegette.hu

Hozzávalók:  1,5 kg cseresznye,  1 liter víz,  40 dkg cukor,  1 késhegynyi citromsav.

Elkészítés:

  1.  A cseresznyét megmossuk, a szárát lecsipkedjük. A gyümölcsöt szétterítjük és hagyjuk megszáradni. 
  2. Az üvegeket és tetőket alaposan elmossuk, majd sterilizáljuk, 100-120 fokra felmelegített sütőbe tesszük 10 percre. 
  3. Az üvegeket 3/4-ig megtöltjük a cseresznyékkel.  
  4. A vizet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a késhegynyi citromsavat, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. 
  5. Ha szeretnék fűszereket belerakni, akkor tegyünk bele 1–2 szegfűszeget vagy egy kis fahéjrudacska. 
  6. A forró sziruppal felöntjük a cseresznyét, majd jó szorosan rácsavarjuk a tetőt az üvegekre. 
  7. Az üvegeket egy nagy lábosba tesszük, köréjük konyharuhát vagy újságpapírt rakunk, felöntjük langyos vízzel, majd felforraljuk, és gyöngyözve főzzük kb. 20–25 percig. 
  8. Ezután hagyjuk a vízben kihűlni. 


Cseresznye kompót - a nagymamáink is így készítették

A hagyományos, nagymamáink ízeit idéző cseresznye kompót receptjét mindemegette.hu oldalon találtuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában