Gyümölcsszezon

2025.06.20. 07:01

Itt már szuperolcsó a meggy: vihetik a slágergyümölcsöt, mint a cukrot

Egy kicsit savanykás, egy kicsit édes, sokoldalúan felhasználható. Lekvárnak, szörpnek, potyogtatós sütibe valónak viszik a meggyet a vasi gyümölcsöskertből. A helyszínen jártunk és még recepttel is gazdagodtunk.

Messziről piroslanak a szemek, a legtöbbért elég egy kicsit nyújtózkodni, de vannak, akik létrára állnak a legmosolygósabb meggyekért. A gyakorlottak nagy kosarakkal, tálakkal érkeznek. - Pillanatok alatt le lehet szedni – mondja Németh Viktória, aki közel 10 kilogramm meggyet visz haza – a fagyasztóba, onnan pedig majd süteménybe kerül a nyár egyik slágergyümölcse. 

Megérett a meggy
Megérett a meggy
Fotó: Cseh Gábor

A meggynek minden része értékes, tele van vitaminnal, ráadásul sokoldalúan felhasználható - teszi hozzá egy másik vásárló már a mérlegelésre várva. Elárulja: visszatérő vendég a gyümölcsöskertben, később érő meggyet és almát is biztosan visz majd. A most szedett szemekből dzsem készül és a potyogtatós sütibe valónak is tesz el a fagyasztóba. 

Az érdi bőtermő fajta érett be legelőbb, egy hét múlva várhatóan már az újfehértói fürtös is szedhető lesz. A nyolcszáz fából hatszáz ez a később érő meggy, így sokáig, július végéig eltart a szezon – tudjuk meg Janzsó László séi családi gazdálkodótól. 

Azt mondja, a közepesnél jobb termés lett az idei, a növényvédelem szempontjából is ideálisan alakult az idény: a cseresznyelény és a gombás betegségek ellen is eredményesen tudtak védekezni. Szerencsére jelentős fagykár sem érte az ültetvényt, az ország egyes területen azonban odaveszett a termés. 

Itt a meggyszezon

Körülnézünk a sorok között is. A lombok kellemes árnyékot adnak a hőségben, a látvány egyszerre megnyugtató és jókedvre derítő. Sokan beszélgetnek szedés közben, így gyorsan telik az idő és gyorsan telnek a kosarak. Gyallai Tibor például a létre tetejéről szedegeti le a szemeket, közben a felesége ugyanannak a fának az aljáról teszi a kosárba a pirosló gyümölcsöt - közös programnak is kiváló a meggyszüret. 

Így készül a rumos meggy

Erzsi harmadmagával érkezett meggyet szedni. Rumos meggyet készít majd a termésből, elárulja azt is, hogy miként. A 4 kilogramm gyümölcshöz adjunk 2 kilogramm kristálycukrot és 2-3 napig kevergetés mellett, hagyjuk állni. Ezután adjunk hozzá egy kis szalicilt, majd a gyümölcshús mehet az üvegbe. Ehhez öntsünk egy ujjnyi rumot - kiváló ízt ad neki. Süteménybe kiváló töltelék, de ők úgy tartják - magában is finom, “csak úgy”, üvegből kikanalazva. A megmaradt léből szörp készül majd hidegen, hogy minél több vitamin benne maradjon. 

Egy, megérett a meggy. Várhatóan hétfő, szerdán és szombat lesz szedd magad akció a séi gyümölcsöskertben, egy kiló 800 forint. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában