2025.07.05. 07:00
Belecsaptunk a lecsóba! - Mutatjuk a kínálatot, az árakat és a tökéletes lecsó receptjét is
Igazi nyári sláger, amit szinte mindenki kedvel – legfeljebb a végső kivitel és ízesítés változik. Mibe kerül manapság a lecsó? – ennek jártunk utána a piacon. A tökéletes lecsó szupertitkos receptjét is megtudtuk, mutatjuk.
Péntek reggeli piaci nyüzsgés a szombathelyi Vásárcsarnokban, amibe mi is belevetjük magunkat. Prózai oka van: friss, zamatos lecsóra vágyunk, amihez úgy véljük, az alapanyagokat leginkább itt célszerű beszerezni. A küldetés nem túl bonyolult még amatőrök és/vagy férfiemberek számára sem: vöröshagyma, paprika és paradicsom, és (kívánságra) friss tojás.

Fotó: Szendi Péter
Zamatos kínálatok a lecsóhoz
Nagy Balázsék Sárvárról érkeztek, és a portéka java részét pár órán belül már el is adták. Ami még van: néhány zöld zöldpaprika, uborka és némi petrezselyem akad már csak. Nem panaszkodhatnak tehát: mint elmondják, sokan keresik a valódi ízeket, természetes környezetben felnevelt árut. Nem is habozunk, pár darabot máris bezsákolunk, és mehetünk is tovább!
A hátsó csarnokban is akad friss zöldáru: a TV paprika 700, a pritamin és a kápia pedig egyaránt 1200 forintért vihető el. Akad nagyszemű paradicsom is, 700 forintot kóstál kilója. A vöröshagymát se feledjük! - annak kilója 600 forint. A friss, kívánatos zöldségeket Mihályiból, azaz, a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyéből szállították ide Szombathelyre. Megtudjuk azt is, hogy nagyrészt fóliasátor rejtekéből varázsolták elénk, de akad közötte szabad termesztésű is.

Fotó: Szendi Péter
Van, aki forrón szereti
Horváth Emil is tud segíteni a lecsóra áhítozókon: standján komoly választékot találunk mind zöldség, mind gyümölcs téren. Mi most az előbbieket vesszük górcső alá: az étkezési paprika és a bácskai paprika vonzza magára a tekintetünket. Utóbbiról megtudjuk, hogy némileg csípős íze van – kivéve, ha valaki eltávolítja belőle az ereket: akkor ez is „megszelídül”. A lecsópaprika itt 800 forintba kerül, a kifejezetten erős keceli zöldpaprika pedig 200 forint – darabonként. Paradicsomot is kínál persze: ez egy vegyszermentes áru, tudjuk meg: nincs kálisó vagy nitrátok – így tovább is eláll, derül ki. A vöröshagyma pedig egyenesen Makóról érkezett: 600 forintot fizetünk egy kilóért.

Fotó: Szendi Péter
Tojásos legyen?
Ha igen, akkor van választék ebből is – ami jelen esetben a méret-különbségeket jelenti. A kisebbek kilencventől indulnak, az extra nagyot száztízért vihetjük el – tudjuk meg Gergácz Pétertől. De nem csak ezt! Megosztja velünk A Tökéletes Lecsó szupertitkos receptjét is – mi pedig képtelenek vagyunk magunkban tartani az információt. Íme tehát!

Fotó: Szendi Péter
A Tökéletes Lecsó receptje
Nem paradicsom, nem paprika – hanem füstölt kolbász, aztán sonka és jóféle szalonna kell kezdésként – meséli derűsen. Aztán jó, rendben… néhány karikára való paprika és paradicsom, de csak úgy mutatóban – és hozzá legalább tíz tojás – köszön el mosolyogva.

Fotó: Szendi Péter
Ezeket olvasta már?