2025.07.05. 20:19
A legjobb főételt, vadételt és a legszebb standot is díjazták – 35 csapat nevezett a Szajki-tavak XXI. Főzőversenyére
A 21. főzőversenyt rendezték szombaton a Szajki-tavaknál. A hosszúperesztegi önkormányzat hagyományos programjára az idén nagy számú, 35 csapat érkezett. Önkormányzatok, civil szervezetek mutatták meg profi főzőtudományukat és kínáltak finom falatokat a látogatóknak.
A főzéshez ideális, árnyas helyszínt az önkormányzat biztosította, a szükséges eszközöket és alapanyagokat a nevezők vitték magukkal. A Szajki-tavak XXI. Főzőversenyének csapatai reggel 7-kor vették át üdvözlő csomagjaikat és kezdték el berendezni sátraikat, előkészíteni az ételekhez az alapanyagokat.

Fotó: VN
Szajki-tavak XXI. Főzőversenye
A 8 órai köszöntő és áldás után összehangolt munka kezdődött. Az idén feltűnően nagy részvétel mellett zajlott a közösségkovácsoló program. – Nagy örömünkre sok önkormányzat, egyesület elfogadta a meghívásunkat szerte a vármegyéből. Huszonegy éve polgármesterek főzőversenyeként indult a rendezvény, most nem kizárólag őket vártuk, hanem szerettük volna megmozgatni a civil egyesületeket is. A közösségépítés a célunk – hallottuk Németh Eszter Júlia hosszúperesztegi polgármestertől.

Fotó: VN
Ahol főznek, ott van élet, van remény
A mondás úgy tartja, ahol főznek, ott van élet, van remény. A főzés pedig nem is igazán munka, inkább alkotás – bebizonyosodott ez a Szajki-tavak főzőversenyen is. Volt olyan csapat, amelyik egy főétellel készült és olyan is, amelyik levessel, főétellel és desszerttel is. Egy adagot kellett a zsűri elé vinniük kóstolásra.
Hagyományos cáki pincepörköltet főztek a cákiak, vargányával bolondították meg. Standdekoráció gyanánt hoztak egy mini cáki pincét is – először jöttek a főzőversenyre, árulta el Tóth Szabolcs polgármester. A köcskiek is újoncok voltak: kilencen érkeztek és három főételt készítettek reggel óta: csülkös pacalt, vargányás vaddisznópörköltet és harcsapaprikást csuszával, tudtuk meg Magyar Tibor polgármestertől. Köcski korsó, váza, tányérok, régi magyar címeres pálinkás üveg poharakkal és több mint százéves terítő is díszítette standjukat.
A gérceiek nagy kondérjában szarvaspörkölt készült dödöllével, desszertként palacsintát kínáltak. Gércei kolbászt, sajtot, mézet, lekvárokat is kóstolhattak sátruknál a látogatók. Lakos Máté alpolgármester elmondta, frissen alakult képviselő-testületük kihasznál minden olyan eseményt, amelyen csapattá kovácsolódhatnak önkormányzati és községi szinten is.
Szajki tavi főzőverseny
Fotók: VNA hosszúperesztegiek séfjei igazi kuriózummal, káposztás-babos vaddisznópörkölttel rukkoltak elő. Standjuknál Dénes Károllyal is találkoztunk, aki ott volt a főzőversenyek alapításakor. – Színteret akartunk biztosítani azoknak a csapatoknak, akik a szabadban történő főzés mellett közösségi élményt szerettek volna, barátságokat építeni és szép emlékekkel távozni. Az idők folyamán civil szervezetek is bevonódtak, gyönyörű környezetben vagyunk most is és a cél ugyanaz maradt. A kemenessömjéniek komplett ételsort vonultattak fel: tárkonyos vadragut, szarvassültet knédlivel, barna mártással, babos szarvaspörkölett krumplipürével és palacsintát. A pácsonyiak pásztortarhonyáját magunk is megkóstoltuk, mennyei volt.
Ördöggulyás és vargányás lecsó bodaggal – kétféle ételt készített a Vas Vármegyei Kormányhivatal több mint tízfős társasága. A csapatot erősítette a Szajki-tavak XXI. Főzőversenyén Vámos Zoltán főispán is. – Van egy kiváló főzőcsapatunk, amelyik számtalanszor bizonyított már, többek között jótékonysági eseményeken. Szerettük volna itt is megméretni magunkat. A helyszín azért is különleges számunkra, mert a munkatársaink gyermekei itt táboroznak nyáron a strandon. Végignézve a csapatok ételkínálatát, jól döntöttünk, hogy a közösségépítő rendezvényen a hivatal is képviselteti magát: reméljük, kiderül, hogy a kollégáink nemcsak a hatósági eljárások bonyolításában jeleskednek, hanem az ételkészítésben is otthon vannak – hallottuk Vámos Zoltántól, aki két keréken gurult be a rendezvény helyszínére, Szombathelyről kerékpározott a Szajki-tavakhoz.
A zsűri – Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, Rozmanné Horváth Rita jegyző, Czeglédy Ernőné Klára tapasztalt nyugdíjas szakácsnő, Kaszás Csaba Richárd hosszúperesztegi plébános és Pál Laura, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa – bírálták az ételeket.

Fotó: VN
Majthényi Lászlót, a zsűri elnökét az egyik standnál szólítottuk meg. – Miután szembesültem azzal, hogy közel háromszor annyian főznek, mint az előző évben, testben és lélekben is felkészültem. Kóstolgattam közben is, gyűjtöttem az illatokat és kerestem a lehetséges hibákat is, leégett-e egy étel, megsült-e rendesen, túlsózták-e, de nem találtam ilyet Mindenki nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és jókedvűen tette a dolgát. Örömmel láttam, hogy készültek vad-alapanyagból, illetve gombócos levesek, amelyekben friss zöldfűszereket használtak – mondta.
Harmincöt csapat ételei között a következő eredmények születtek:
- Legjobb főétel: Cáķi pincepörkölt vargányával – Cák Község Önkormányzata
- Legszebb stand: Cák Község Önkormányzata
- Főétel különdíj: Csülök pörkölt vasi dödöllével – Csánigi Önkormányzat
- Halételek: Grillezett hal – Döröske község önkormányzata
- Különdíj: Kemencében sült szarvas barna mártással – Kemenessömjén önkormányzata
- Vadételek vándorkupa: Vörösboros szarvaspörkölt vasi dödöllével – Gérce község önkormányzata
- Desszert: Bundás alma – Köcsk község önkormányzata
- Desszert különdíj: Túrós şajtos rúd – Akác utca team
A szervezők kísérőprogramokkal is készültek: miközben az elkészült fogásokat értékelte a zsűri, a hosszúperesztegi óvodások műsorát és egy hastáncos produkciót is láthatott a közönség. A Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ interaktív „standjánál” civil szervezetek mutatkoztak be. Felléptek a Crazy Legs tánciskola növendékei és visszatérő vendégként a Capito gitárklub. Kora délután a Vasi Vándor Duó zenélt, retró parti zárta az egész napos rendezvényt. A gyermekeket légvár, játszósarok, arcfestés várta, a főzőcsapatok tagjai ingyen bemehettek a strandra.