menza

2018.09.27. 16:49

Kétszázötven szombathelyi diák lett rosszul – Feltehetően az iskolai ebédtől (Közleménnyel frissítve!)

Megkeresésünkre a szombathelyi iskolákban közétkeztetést végző cég kommunikációs igazgatója közleményben reagált.

VN

A hivatal előzetes értesülései szerint az enyhe lefolyással járó, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó megbetegedés 250 diákot érint. A kormányhivatal haladéktalanul megkezdte a járványügyi kivizsgálást, valamint a betegek kikérdezését. A szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket is megtették. A közleményből kiderül továbbá, hogy a kivizsgálást az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja miatt a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya is elindította saját hatáskörében. A vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak, a helyszíneket ellenőrizték és mintákat vettek az ételekből, alapanyagokból, a tisztító-és fertőtlenítőszerekből, felületekről. A mintavételek eredményei a laborvizsgálatot követően várhatók. Információink szerint az Aranyhíd, a Reguly, a Gothard, Nyitra utcai iskola gyerekei lettek rosszul.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Frissítés:

Szeptember 28.

12.20

Enyedi Csaba, az Elamen Zrt. kommunikációs igazgatója azzal egészítette ki a korábban kiadott közleményüket, hogy annak ellenére, hogy továbbra sem tudni, mi okozta a megbetegedéseket, az Orlay főzőkonyhájukat azonnal lezárták és a vizsgálat befejezéséig zárva is tartják (ebből a konyhából látták el a megbetegedéseket jelentő iskolákat). Innen egyéb intézményekbe is szállítottak, ám máshonnan nem érkeztek hírek megbetegedésről. A korábban az Orlayból ellátott iskolák és intézmények most átmenetileg az Aranypatak főzőkonyhájából kapják az ételt. Az erőforrások átcsoportosításának köszönhetően tehát az ételszolgáltatás mindenhol zavartalan.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági főosztály vezetője tegnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a helyszíni ellenőrzés már megtörtént: mintákat vettek az ételekből, az alapanyagokból és a tisztítószerekből, az eredményekről pedig a laboratóriumi vizsgálatok után számolnak be. Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója pedig azt mondta, hogy senki nem került kórházba tömeges ételmérgezésre utaló hányásos, hasmenéses tünetek miatt.

09.30

Megkeresésünkre a szombathelyi iskolákban közétkeztetést végző Elamen Zrt. kommunikációs igazgatója, Enyedi Csaba a következő közleményt küldte:

„Tudomásunk van megbetegedésekről a városban. Arról nincs információnk, hogy van-e közvetlen összefüggés a megbetegedések és a főzőkonyha között. Mint mindig, úgy ezen nap vonatkozásában is kollégáink a szabályoknak megfelelő mennyiségben és tárolási metodikával tettek el ételmintákat szükség szerinti hatósági vizsgálat elősegítésére az aznapi menüsorból, amely gyümölcsleves volt, tarhonyás hús, cékla savanyúsággal. A konyhán dolgozó kollégák mindegyike ugyanezt az ebédet fogyasztotta, mindegyikük egészségesen érkezett munkába tegnapelőtt, tegnap és ma egyaránt. Mi magunk, proaktívan jelentettük az illetékes hatóságoknál az esetet, kérve az ügy teljeskörű kivizsgálását, valamint minden felhasznált, külső beszállítótól érkező alapanyagra és a vezetékes ivóvízre is kértünk azonnali laboratóriumi vizsgálatot, ugyanis ilyen jellegű megbetegedések esetén- ahogy nem zárható ki a vírusos, emberről emberre terjedő járvány, úgy – a csapból folyó víz is lehet egy ilyen fertőzés forrása.”

Szeptember 27.

17.22

A gyerekek a szerdai ebédtől lettek rosszul. Információnk szerint gyümölcslevest és rizses húst kaptak, feltehetően az előzővel lehetett gond. Beszéltünk egy apukával akinek két gyereke van, az egyik a Regulyba, a másik a Paragvári utcai általános iskolába jár. Mindkét fiú ugyanazt ette ebédre, de a Regulyban hidegen, a Paragvári utcaiban melegen tálalták a gyümölcslevest. A fiúnak aki melegen ette a levest, nem lett baja, bátyja már szerda délután hányt. Akárcsak, az általunk megkérdezett másik apuka, Gothard iskolába járó fia, akinek szerdán hasmenése is volt és csütörtökön nem is tudott iskolába menni. Információink szerint mindegyik iskolában sok volt a hiányzó csütörtökön.

18.09

Egy általunk megkérdezett szakértő szerint ha valóban a gyümölcslevessel volt gond, akkor azt valószínűleg emberi mulasztás okozta. Az üzemi konyhákban a gyümölcsleves kompótból készül, jellemzően egy egyszerű tejfölös habarással. A gyakorlat pedig az, hogy a levest már előző nap megfőzik, mivel ahhoz idő kell, hogy a nagy mennyiségű levest visszahűtsék, márpedig az nem valószínű, hogy visszasokkolták vagy jégkockával összeturmixolták, mivel ezek inkább éttermi fogások, nem jellemzőek az üzemi konyhákra. Valószínű tehát, hogy a levest nem megfelelően tárolták, és így valamilyen baktérium már elkezdett benne szaporodni, ami a hőkezelés hatására elpusztult, így azoknak az iskoláknak a diákjai jártak jól, ahol melegítve tálalták a levest. Hangsúlyozzuk: ez csak feltételezés, egy lehetséges variáció a történtekre, azt, hogy pontosan mi történt, a vizsgálatok után derül ki.

18.59

Négy szombathelyi általános iskolában mintegy 250 diák kapott el hányással és hasmenéssel járó betegséget, a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított – közölte Stánitz Éva megyei tiszti főorvos csütörtökön az MTI-vel. A tankerület tudomása szerint az érintett intézmények nem jeleztek rendkívüli tanítási szünetet.

A megbetegedés enyhe lefolyású, gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jár.

A megyei tiszti főorvos tájékoztatása szerint haladéktalanul megkezdték a járványügyi kivizsgálást, a betegek kikérdezését, és megtették a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket.

A megbetegedések miatt a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya és a szombathelyi járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági főosztálya is vizsgálatot indított.

Az eddigi megállapítások szerint mind a négy iskolát ugyanaz a főzőkonyha látta el ebéddel. Az MTI az egyik érintett általános iskolába járó gyermek szüleitől úgy értesült, hogy a menzán szerdán gyümölcsleves és rizses hús volt az ebéd.

Horváthné Sélley Erzsébet, a megyei élelmiszerlánc-biztonsági főosztály vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyszíni ellenőrzés során az ételekből, a nyersanyagokból és a tisztítószerekből mintákat vettek, ezek laboratóriumi vizsgálata még tart.

Nagy Lajos, a Vas megyei Markusovszky Kórház főigazgatója az MTI-nek csütörtök délután azt mondta, eddig senkit sem került hozzájuk tömeges ételmérgezésre utaló hányásos, hasmenéses tünetek miatt.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója az MTI érdeklődésére azt közölte: három, hozzájuk tartozó iskolában történtek megbetegedések, de eddig sehonnan sem jelezték nekik, hogy rendkívüli tanítási szünetet szeretnének elrendelni.

Zielbauer György, a Reguly Antal Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános iskola igazgatója elmondta: náluk 109 gyerek betegedett meg, úgy tudja, hármat közülük a háziorvos kórházba utalt. A hiányzók miatt iskolájukban nem tartanak tanszüneti napot, lesz tanítás. -írja az MTI.

 

 

Kiemelt fotónk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában