boldoggá avatják

2018.04.24. 07:00

A Brenner-emlékhely programjai – A boldoggá avatás előtt és után is várják a zarándokokat Szentgotthárdon

Brenner Jánost, a 60 éve meggyilkolt rábakethelyi káplánt május 1-jén, az Emlékmű-dombon avatják boldoggá. A szombathelyi ceremóniát és programot követően Szentgotthárdon a rábakethelyi kápolnától zarándoklat indul a zsidai Brenner-kápolnához.

Tersztyánszky Krisztina

A Jó Pásztor kápolna. Oda érkeznek kedden este a keresztutat járók, majd onnan az emlékkereszthez vezet az út Fotó: VN-archív

A helyi szervezők közzétették azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket a Szentgotthárdra látogatóknak érdemes figyelembe venniük.

A boldoggá avatáshoz kapcsolódóan Szentgotthárd már április 30-án, hétfőn reggeltől várja azokat, akik János atya vértanúságának helyszínére kíváncsiak. Ezen a napon 8 órától 20 óráig nyitva lesz a Rábakethelyi Mindenszentek temploma (Szentgotthárd, Felső utca), valamint a Brenner, más néven Jó Pásztor kápolna, amely Zsida városrészen, az Örökzöld utcából érhető el. A rábakethelyi templomhoz járművel a Kethelyi úton a Brenner János térig tudunk elmenni, onnan gyalogosan jutunk fel a dombtetőre, ahol a templom található. A Brenner-kápolnához Zsida városrész felé kell menni, az Árpád utca, Rózsa F. utca, Zsidai út, Örökzöld utca útvonalon haladva, innen a dombtetőre csak gyalog tudunk felmenni. A templomot és a kápolnát köti össze a Brenner János zarándokút. Ez egyúttal 14 állomásból álló keresztút is. Ezen a körülbelül kilencszáz méteres úton haladt a fiatal pap, amikor megtámadták, majd meggyilkolták.

A Jó Pásztor kápolna. Oda érkeznek kedden este a keresztutat járók, majd onnan az emlékkereszthez vezet az út Fotó: VN-archív

Mindkét egyházi épület május 1-jén 8 órától is nyitva lesz a látogatók előtt. 18 órától keresztút indul a rábakethelyi templomtól a Brenner-kápolnáig, dr. Székely János megyéspüspök vezetésével. Az autóbuszos zarándokok a Brenner János téren szállnak le és gyalog mennek fel a templomhoz, a buszok a volt határőr laktanya udvarán várakozhatnak. A templom kerítésénél mobil illemhelyet, víz- és gyertyavásárlási lehetőséget találnak az érkezők. 19 órakor imádság kezdődik a Brenner-kápolnánál. Akik csak erre a programra érkeznek, Zsida városrész felől közelíthetik meg a helyszínt.

A program a Brenner János emlékkeresztnél folytatódik. Ez Zsida főutcáján található, annak a helynek a közelében, ahol János atya holttestét megtalálták. A kápolnától gyalog jutunk el az emlékkeresztig. Az ottani rövid megemlékezés után vissza kell menni az Örökzöld utcáig és Rábakethely utcáin visszajutni a járművekig. A buszok a Brenner térre hívhatók vissza, ahol az egyes csoportoknak gyorsan fel kell szállniuk, hogy átadják a helyüket a következő busznak. A közlekedést önkéntesek és polgárőrök fogják segíteni. A szervezők mindenkitől a zarándokoktól megszokott megértést és türelmet kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában