nyáron jellemző szabálysértések

2018.06.21. 11:30

Akár ötvenezret is fizethet, aki a Fő téri szökőkútban csobban

Akár 50 ezer forintos pénzbüntetés is lehet, ha valaki szabálysértést követ el a közterületen. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribbak:

KÁNYA DÓRA

Csonka János közterület-felügyelő, dr. Bognár Judit igazgatóhelyettes és Kalauz Gábor rendőr törzsőrmester Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

- Több olyan szabálysértés is van, amely nemcsak a nyári időszakra vonatkozik, azonban most a legjellemzőbbek. A tiltott helyeken való fürdés például csak a legmelegebb hónapokban fordul elő. Szabálysértésnek minősül a Csónakázótóban vagy az újperinti tóban való megmártózás. Ugyanígy a város szökőkútjaiban sem szabad csobbanni, legyen bármilyen meleg az idő – kezdte Dr. Bognár Judit, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóhelyettese.

Hozzátette:

főleg a lakótelepekről kapnak sok bejelentést a nyári időszakban csendháborítással kapcsolatban.

Sok fiatal a játszóterek padjain ülve tölti az estéit, ahol beszélgetések hangoskodásokba csaphatnak át, és ez zavarhatja az ott lakókat. A csendháborítás szabálysértésnek minősül , amely olyan indokolatlan zaj, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja lakott területen, épületben, ahhoz tartozó telken vagy tömegközlekedési eszközön. De nem minősül indokolatlan zajokozásnak például amikor a gyerekek a lakótelepek sportpályáin fociznak , vagy a padokon ülve nevetgélnek, hangoskodnak. Ez főleg az idősebb korosztályt zavarja a nyári melegben nyitva lévő ablakok miatt, de ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez hozzátartozik a lakótelep sajátosságaihoz. Az ilyen jellegű panasszal hozzánk fordulók mintha elfeledkeztek volna arról , hogy ők is voltak valamikor fiatalok, de valószínű hogy nem a panel rengetegben nőttek fel.

Csonka János közterület-felügyelő, dr. Bognár Judit igazgatóhelyettes és Kalauz Gábor rendőr törzsőrmester
Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Vigyázzon, hol fogyaszt alkoholt!

Dr. Bognár Judit elmondta, a közterületeken való szeszesital fogyasztás is leginkább a nyári időszakban fordul elő. Rendelet szabályozza, hogy a városon belül hol nem lehet alkoholt fogyasztani a közterületen. Tilos egyebek között a játszóterek külső vonalától számított ötméteres távolságon belül, rendelők, szociális, köznevelési és egészségügyi intézmények, közhatalmi funkciót ellátó szervezet – bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV, kormányhivatalok, önkormányzatok – épületeinek, valamint egyházi intézmények telekhatárától számított kétszáz méteres távolságon belül. A kereskedelmi és vendéglátó ipari egységek 50m-es körzetében.

Vannak kivételek

Természetesen kivételek is vannak: a városi rendezvények, a vendéglátó előkertek és a szeszesital kimérési engedéllyel rendelkező rendezvények területére nem vonatkozik a szabályozás, mint ahogy a felsoroltakon kívüli közterületekre sem. A szeszesital fogyasztás velejárója ilyen szempontból a szemetelés is, amely szintén szabálysértés. A szemetelők tettenérése ugyanakkor nagyon nehéz, hiszen egyenruhás személy jelenlétében senki nem dobja el a szemetet. A hangszóróval felszerelt térfigyelő kamerákon keresztül a közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen rászólnak a szabálysértést elkövető személyre, és ez mindig eredményre vezet. Nyáron a kutyákat is hosszabb ideig sétáltatják az eb tulajdonosok., A kutyasétáltatásnál a kutyafuttató kivételével előírás a póráz használata, és a kutyaürülék összeszedése,igaz dr. Bognár Judit elmondta manapság már egyre több a felelős, szabályokat betartó gazdi.

Ha tettenérés történik és az illető elismeri az szabálysértést, azt 5-50 ezer forintig büntethetik, persze súlyossága több körülménytől függ. Felhívta még a figyelmet arra is , hogy a szabálysértési törvény azt is büntetni rendeli , ha valaki valótlan vagy félrevezető bejelentést tesz a hatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában