mozdony ütötte el

2018.08.11. 15:00

Az utolsó felvétel a halálos vonatgázolást szenvedett szombathelyi férfi fényképezőgépén

1924-ben, október végén több hírlap is közölte a hírt, „halálos vonatelgázolás” történt a szombathelyi teherpályaudvaron.

ORBÁN RÓBERT

Rákóczi u. 14. – Itt élt Kiss Zoltán fotográfus

Fotó: Orbán Róbert

 

Boldogházi Kiss Zoltán síremléke a Szent Márton utcai temetőben
Fotó: Orbán Róbert

Kiss Zoltán kereskedelmi iskolai tanárt egy tolató mozdony ütötte el. A sínek között megtalálták azt a fényképezőgépet, amit néhány perccel korábban még használt. Az, hogy egészen pontosan hogy történt a baleset, bizonytalan. Az 58. életévében járó férfi akkortájt azzal kísérletezett, hogyan lehet állóképen megörökíteni a mozgást. Alkalmanként a fényképezőgépével és az állvánnyal kiballagott a pályaudvarra. A mozdony kerekeinek mozgását figyelte. Kipróbált több nézőpontot is, szeretett volna egyre közelebb kerülni a mozdulathoz. Talán nem figyelt, talán túlságosan belefeledkezett a munkába.

Amatőr fényképészként búcsúztatták el, mert nem volt engedélye, de profi volt

Boldogházi Kiss Zoltán táblája
Fotó: Orbán Róbert

Mint „amateur fényképészt” búcsúztatták el. Ha az életútjára visszatekintünk, az amatőr kifejezést ma rá vonatkozóan indokolatlannak találjuk. Akkor ez csupán annyit jelentett, hogy a foglalkozását tekintve nem volt fényképész. Nem rendelkezett iparengedéllyel, de profi volt. Még 1894-ben a Fényképezés gyakorlata címmel állított össze egy kis kötetet. Ez a könyv aztán számtalan utánnyomást ért meg. Ezrekre tehető azok száma, akik fotózási alapismereteiket Kiss Zoltántól szerezték meg. Nem a fenti az egyetlen mű, ami hozzá kapcsolódik. A fotózást népszerűsítő kiadványok mellett speciális szakmai kérdések – mint például a sokszorosítási eljárások és a színes fényképezés – is foglalkoztatták. Érdeklődött a tipográfia és a könyvtervezés iránt is. Ha végignézzük megjelent műveinek sorát, azt látjuk majd mindegyik könyve a fotózáshoz kapcsolódik. Csupán egyetlen kivételt találunk. A legelső, 1890-ben, Budapesten kiadott könyvének címe: A pénzintézeti kettős könyvvitel. Kiss Zoltán 1867-ben Heves településen született. Kisnemesi családból származott. Apja szolgabíró volt. Neki is járt az örökölt nemesi előnév – boldogházi, de úgy tűnik, ő maga ezzel nem nagyon foglalkozott. Az előnevet csak akkor használta, ha megkülönböztetésként szüksége volt rá, akkor is inkább csak így „b. Kiss”.

Rákóczi u. 14. – Itt élt Kiss Zoltán fotográfus
Fotó: Orbán Róbert

Banktisztviselőként érkezett Szombathelyre. Az évet nem tudjuk biztosan, valószínűleg 1892- ben. A foglalkozását tekintve tehát könyvelő volt. Akkor sem változott ez, amikor tanári pályára lépett, mert az iskolában is a könyvelés tanára volt. Kiss Zoltán másik hivatása a fotográfia. A fő műnek talán nem is a könyvek számítanak, hanem a Fotográfia című folyóirat 10 évfolyama. A lap 1904 és 1914 között Szombathelyen jelent meg Kiss Zoltán szerkesztésében és kiadásában. A lap szeretett volna a fényképezés központi fórumává válni. Egy darabig talán az is volt, de jól érzékelhető, hogy Szombathely messze volt azoktól a helyektől, ahol a fontos események történtek. A lap budapesti és bécsi beszámolókat közölt. Budapesti munkatársa (gyakorlatilag társszerkesztője) néhány évig Kelen Béla volt. Neki volt köszönhető az, hogy a lap olyan kérdésekkel is foglalkozott, mint az orvosi fényképezés és a röntgenológia. Kelen akkor még fiatal orvosként a pályája elején járt. Később a röntgenológia profeszszorává és tudós kutatójává vált. Kiss Zoltánt elsődlegesen a fényképezés technikája érdekelte. Emellett természetesen „művészi képeket” is készített. Tájképeivel hazai és külföldi kiállításon is megjelent. Amikor 2008-ban emléktábla került annak a háznak a falára, ahol valaha élt, a szervezők nem találtak olyan képet, amelyiken ő maga is szerepel. Jóval kitartóbb kutatás valószínűleg eredménnyel járt volna. Csak egy régi iskolai tablóról készített lekicsinyített kép került elő, ahol az arcvonások elmosódva látszanak. A Molnár Mercédesz által készített emléktáblára így egy régi fényképezőgép és a Fotográfia címlapja került. Az 1924-es baleset után egy darabig az özvegye próbálta gondozni a hagyatékot. Ő maga is fényképezett, iparengedélyt váltott ki. Amikor megbetegedett, egyre rosszabb anyagi helyzetbe került. A halála előtti években már kegyelemkenyéren élt 1946- ban a Szegényházban halt meg. Kiss Zoltán és felesége síremléke a Szent Márton utcai temetőben van, a vasúttal párhuzamos kerítésnél. Egy kőhajításnyira attól a helytől, ahol a halálos baleset történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában