A pincétől az elnöki szobáig

2018.04.23. 11:44

Csak a bűnjelraktár maradt ki – Középiskolások jártak a Szombathelyi Törvényszéken

Hallhattak az igazságszolgáltatásról és a bírói pályáról is a diákok, miután bejárták a Szombathelyi Törvényszéket a pincétől az elnöki szobáig. Szó volt a Facebookról, illegális drogokról és a bírók felelősségéről is, akik (úgy tűnt,) legalább annyira élvezték a pályaorientációs programot, mint a diákok.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes /Vas Népe

Online

Ha az exbarátnőjükről vagy exbarátjukról intim felvételeket osztanak meg a közösségi portálokon, akkor nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik őket – ezt a figyelmeztetést is hallhatták a diákok a Szombathelyi Törvényszéken.

Persze nem az elriasztás volt a cél – de erre is felkapták a fejüket a fiatalok. Jó tanácsot is kaptak: nehogy személyiségi jogot sértsenek, ha véleményt nyilvánítanak a közösségi portálon, akkor mindig írják oda, hogy „véleményem szerint”. A diákok maguk pedig az illegális kábítószerekkel kapcsolatos büntetésről is kérdeztek, azon keresztül pedig a törvényhozás is szóba került a kötetlen beszélgetésben.

Politikai kérdésük is volt a bírókhoz: de rögtön hallhatták, hogy sem vallási, sem politikai befolyás nincs, nem lehet ebben a szakmában.

Fotós: Bakos Ágnes /Vas Népe

Empatikusak a középiskolások: az is érdekelte, őket, hogy az óriási felelősség mellé jár-e rendszeres pszichológiai segítség a bíróknak. Nem csak ezért, de (úgy látszott) a civilisztikai és büntetőügyekben eljáró bírók maguk is élvezték a kötetlen beszélgetést.

Arra a kérdésre, hogy ki szeretne jogi pályát választani, csak egy kéz lendült a magasba, és kiderült, hogy a rengeteg tanulás riasztja el a diákokat. Ezt nem cáfolták a bírók, de dr. Kustos Anna szóvivő szerint „szinte elrepülnek” a tanulással töltött évek.

Esküdtek?

A kötetlen beszélgetést a nagy tárgyalóban tartották, előtte pedig bejárták az épületet, dr. Andor Szabolcs elnök is fogadta őket. Megnéztek tárgyalótermeket, ahol dr. Kaczmarski Balázs bírósági titkár megmutatta, hogy a terem kötelező eleme az ország címere. Rendhagyó, de lehet tárgyalást tartani még egy cseresznyefa alatt is – viszont ez esetben oda is vinnék a címert.

Megnézhették és ki is próbálhatták a bírói pulpitust a középiskolások, és volt, akinek éppen szemben, a vádlottak padján jutott hely. Nem egészen olyan, mint amilyet a televízióban és mozifilmeken látnak, hiszen jellemzően az angolszász bíráskodást mutatják a 12 esküdttel – Magyarországon pedig az 1940-es évek óta nincs esküdti bíráskodás.

Fotós: Bakos Ágnes /Vas Népe

És ha már történelmi távlat: a Szombathelyi Törvényszék könyvtárában Szabó Ákos könyvtáros mutatta meg a különleges dokumentumokat az érdeklődőknek, egy-egy régi könyvbe a kollégiumi teremben lapozhattak bele.

Pince

Aztán kicsit újabb dokumentumhalmok között is megfordultak a fiatalok: a Szily János utcai épület pincéjében tettek egy sétát, ahol a befejezett ügyek iratait őrzik, amíg át nem adják azokat a levéltárnak. A hűvös pince még az 1980-as években kezdődött perek anyagait is rejti, a legvaskosabb egy, az 1990-es évekbeli autólopási ügy, annak 80 ezer oldalas az iratanyaga.

A tanulságos látogatás alkalmával egy szeglete kimaradt az épületnek: – Vannak bűnjelraktárak, ahova nem mehetünk be. Ott jelenleg is folyamatban lévő ügyekben érintett tárgyak vannak, lehetnek azok fegyverek, vagy kábítószer-termesztéshez használt eszközök – sorolta dr. Kaczmarski Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában