Volt, ahol délre elfogyott 50 kiló töpörtyű és 40 liter toros káposzta

2019.02.18. 07:00

Csúcsra járt a győrvári böllérverseny

Két tucat csapat versengett egymással a megyei böllérversenyen szombaton. Bár hirdettek győztest, végül tényleg mindenki nyertesként ­távozott.

Budai Dávid

Fotó: Ohr Tibor

Soha annyi disznót nem vágtak még le a böllérfesztiválon, mint most szombaton – ami sorrendben a hatodik ilyen rendezvény volt a megyében.

– Éppen a rekordszámú, 24 csapat miatt volt szükség a helyszínváltoztatásra is, korábban ugyanis Szarvaskend adott helyet a böllérversenynek, de azt mára kinőttük – mondta Szijártó László megyei képviselő, az esemény főszervezője, aki elárulta azt is, hogy 5-6 ezer emberre számítottak, és ezt a számot bőven el is érték.

Dr. Fekete Attila igazgató is erősítette a NAV-Police csapat
Józsa István és Gorda Tamás húst sütöttek Fotók: Ohr Tibor

 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a megnyitón utalt rá, nem kizárt, hogy a mostani böllérverseny a legnagyobb az egész Kárpát-medencében.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos pedig arra emlékeztetett, hogy a hagyományokat nem ápolni, hanem élni kell.

Élték is a résztvevők! Dél körül, amikor kilátogattunk a rendezvényre, a hajnali disznóvágások nyomai már mindenhol eltűntek, a csapatok az utolsó simításokat végezték a húslevesen, a katlanokban rotyogott a húsos káposzta, főtt a hurka, sok helyen pedig a máj, meg a velő már el is fogyott.

Például a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász sátránál is ez volt a helyzet. Sőt, ott az előző nap ötven kiló zsírszalonnából elkészített töpörtyű és a negyvenliternyi toros káposzta is gyorsan az éhes gyomrokban végezte – mesélte a csapat vezetője, Tuczainé Régvári Marietta.

Dr. Fekete Attila vasi NAV-vezér – aki a NAV-Police csapat tagjaként éppen a speciális fűszerezésű húsos kolbászt töltötte, amikor megszólítottuk – elárulta, a zsűrit egy különleges bajor kolbásszal fogják meglepni. Az ő csapatuk meglehetősen kicsi volt – alig voltak többen, mint tízen – nem úgy, mint a hegyhátszentpéteriek, akik húsznál is többen sürögtek-forogtak azért, hogy időre elkészüljenek a finomabbnál finomabb falatok. A húsos tálon sült oldalas, sült tarja, sült dagadó, párolt káposzta és kövesztett szalonna is helyet kapott.

Mint azt Somogyi Roland mesterszakácstól megtudtuk, csapatuk a korábbi böllérversenyeken nem indult, de most, hogy a rendezvény a szomszéd faluba költözött, éltek az alkalommal, és eljöttek ők is.

Ami pedig minket illet, az oszkói csapat vendégszeretetét élveztük, ahol miután végeztünk a szalontüdővel, haraptunk még egy kis velős kenyeret a húsos káposztához, végül pedig ettünk még egy kis resztelt májat, de azt már tényleg csak az íze kedvéért.

A hatodik böllérversenyen végül a Vas Megyei Önkormányzat testvérmegyéjeként induló, Hunyad megye csapata bizonyult a legjobbnak.

De ahogyan Szijártó ­László ezt korábban meg­fogalmazta: – Aki eljött, mindenki nyert, csapatok és vendégek egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában