Közös gyökerek

2018.05.22. 07:00

Egy napra hazatértek az elszármazottak Olaszfára

Bécsből, Pécsről, Székesfehérvárról, Dunaújvárosból, szerte Vas és Zala megyéből érkeztek egykori olaszfaiak: a közös gyökereiket ünnepelték.

Bakos Ágnes

Török Imréné Szántó Marianna és Török Imre is bejelölték, honnan érkeztek az olaszfai találkozóra Fotó: A szerző

„Arankáék is eljöttek!” „Ő meg Józsi bátyáéknak a menye.” – Ilyen és ezekhez hasonló mondatoktól volt hangos a templomkert Olaszfán szombat délben. Akkor ért véget a szentmise, közös fotózásra gyűltek össze az elszármazottak.

Török Imréné Szántó Marianna és Török Imre is bejelölték, honnan érkeztek az olaszfai találkozóra Fotó: A szerző

A kapunál egy térképen jelölték az érkezők, hogy honnan érkeztek a nagy találkozásra, amelyhez hasonlót öt éve rendeztek először Olaszfán, és valószínűleg öt év múlva lesz a következő. Bécset, Pécset, Budapest számos kerültét, Dorogot, Oroszlányt, Veszprémet is jelölték matricák a térképen, szerte az országból jöttek egykori olaszfaiak. – Végül is Egerváron lakunk, de Gősfát jelöltük, mert apukám gősfai, de eredetileg olaszfai. 1949-ben költözött el – árulta el Török Imréné Szántó Marianna, amikor bejelölték magukat a térképen. A férjétől megtudtuk, ritka összetartó család a feleségéé.

Sokan voltak Szombathelyről, van akinek már nincs itt rokona, csak az emlékek kötik a kis hegyháti faluhoz. És van, aki rendszeres olaszfai rokonlátogató, még ha máshol is él már. Csaknem háromszázan gyűltek össze. Egykor iskolaévek adtak témát, a rokoni szálak, meg persze a temető: hogy ki mindenkire emlékeznek, szeretettel emlegették a közös ismerősöket, felmenőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában