termálút jönne létre

2018.07.18. 20:06

Egységes táblák segítik a bringásokat a Balatonig – A megye több pontját is össze akarják kötni

Egységes táblák fogadják a Fertőd– Celldömölk–Hévíz–Keszthely kerékpáros túraútvonalon haladókat. Tegnap avatót és bejárást tartottak.

Tóth Kata

Szilvai József Attila, Révész Máriusz, Ágh Péter, Fehér László és dr. Kondora Bálint a celldömölki sajtótájékoztatón

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke együtt indult Fertődről a kerékpáros csapattal. Leginkább hátulról kapták a szelet, ami a segítségükre volt a haladásban. „Nincsenek nagy szintkülönbségek, nagyon szép a táj, viszonylag kicsi volt a forgalom, gyerekekkel, családdal is érdemes próbálkozni az útvonalon” – hallottuk tőle. Ő és a társai – mintegy ötvenen – Fertődről indultak reggel a Balatonig, kétféle táv közül választhattak a túrán: a rövidebb, 55 kilométeres Fertőd– Celldömölk, vagy a hosszú, 130 kilométeres Fertőd–Celldömölk–Keszthely távot is teljesíthették, az előbbi több mint három órát, az utóbbi az egész napjukat igénybe vette.

Szilvai József Attila, Révész Máriusz, Ágh Péter, Fehér László és dr. Kondora Bálint a celldömölki sajtótájékoztatón
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A túraútvonalat Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos avatta fel reggel Fertődön az Esterházy-kastély parkjában. – Magyarország kerékpárosok által leglátogatottabb turisztikai desztinációi a Balaton és a Fertő-tó. Adta magát a gondolat, hogy a kettőt összekössük kerékpáros útvonalon is. A javaslat civil szervezetek munkájának köszönhető, tavaly érkezett forrás, amely mások mellett a Fertőd–Keszthely kiemelt turisztikai kerékpárút kitáblázásának költségeit is fedezte, mondta a celli állomáson tartott sajtótájékoztatón Révész Máriusz. Hozzátette: nagyon szétaprózott volt a kerékpáros úthálózat, az elsődleges feladat az, hogy egységessé tegyék. A kerékpárosútvonal-kijelölés első ütemét jelenti, hogy a táblák kikerültek. A további ütemekben pihenőpontok épülnek majd a távon és többnyelvű információs táblákat helyeznek ki. A távolabbi tervek között szerepel, hogy a kerékpárút összeköttetésbe kerüljön Szombathellyel, hogy onnan további körtúrákat lehessen szervezni. A város is profi tálhat a kerékpáros túraútvonalból, hangsúlyozta köszöntőjében Fehér László polgármester. Felújítják a volt bencés apátsági kolostort, melynek felső szintjén zarándokszállást alakítanak ki; Cell vasúti csomópont is, a kerékpárok vonaton is szállíthatók, a Ság hegy lábánál vulkánfürdő, mellette hotel és kemping is működik – várják a városba a kerékpáros turistákat is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata, hogy karbantartsa a kerékpárutakat. Szilvai József Attila vezérigazgató kiemelte: fontosak az egységes útkijelölések a Fertőd és Keszthely közötti 130 kilométeren, könnyebb, élvezhetőbb általuk a közlekedés

 

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: komoly munka kezdődött az elmúlt időszakban, és számottevő forrás áll rendelkezésre, hogy az infrastruktúra-fejlesztés, a kitáblázás, és, ha szükséges, az útépítés el tudjon kezdődni. A Fertő-tótól a Balatonig tartó kerékpárúton fontos állomás Celldömölk: számos élményponttal, építészeti és egyházi örökséggel rendelkezik, ami a kerékpárral érkezőknek is vonzóvá teszi. A törekvésük, hogy a megye többi pontjával is öszszekapcsolják és „termálút” jöjjön létre Észak-Vas megyében, ami összeköti a fürdővárosokat. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke tréfásan a szerdai túrán tapasztalt hátszélhez hasonlót kívánt a jövőbeli kerékpáros-fejlesztésekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában