Európa Kiadótól Lovasi Andrásig

2018.07.19. 07:00

Elkezdődött a mindenféle finomságok fesztiválja Bükön

A Vas megyeiek igazán szerencsések: egy rock- és egy alternatív zenei fesztivál után most egy gasztronómiai fesztiválra igyekezhetnek. Egészen vasárnapig tart majd a 13. Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztrofesztivál, most beszámolunk a nulladik nap (ez volt a kedd) eseményeiről.

Lutor Katalin

Lovasi András a színpadon. Kívántuk, hogy sose legyen vége

Fotó: Lutor Katalin / VAs Népe

Hatalmas volt a tömeg, sorok mindenhol – a kiszolgálásra mégsem kellett sokat várni, hihetetlen volt a pörgés. Mi is azonnal kértünk egy tűzforró langallót, most sétált ki a kemencéből, muszáj volt megkóstolni. A nulladik napon az Európa Kiadó kezdett a BÜK-színpadon, igazi jóféle underground zenével. Bár alapvetően az idősebb generáció ismerheti a dalokat, azért néhány klasszikus is elengedhetetlenül elhangzott.

 

A másik színpadon Lovasi András hozta el életműve fi nom fogásait. És mivel „a bukott angyalok etetése tilos”, így hát kénytelenek voltunk inni a szavait és a dalokat. A Lovasi18 turné koncertjein igazi vegyes felvágottat kap a közönség: a régi jó Kispál-szerzemények mellett a Bandi a hegyről és persze a Kiscsillag dalai is megszólalnak, valamint a Semmi konferencia színházi előadás betétjei is. Ehhez ez alkalommal Falusi Mariann is eljött, aki egyébként is énekel a darabban. Most a Légy szívest is az ő előadásában hallhattuk.

Jól sikerült a nulladik nap a sokféle jót kínáló büki fesztiválon
Fotó: Lutor Katalin / Vas Népe

A régi és új tagok mellett Varga Livius szintén a színpadra lépett – a mellény-nyakkendőt lassan rá lehetne tetoválni, de enélkül nem is lenne önmaga talán. Az igazi rajongóknak – de bárkinek, aki ezzel a Kispál-generációval nőtt fel – hatalmas élmény volt hallani azokat a dalokat, amelyek csak a Kispál és a Borz koncertjein kerülnek a listára: a Hang és fény, a 0 óra 2 perc vagy éppen a Halszív, no meg a személyes nagy kedvenc, az I like Gemenc. Kívántuk, hogy sose érjen véget, hogy a visszázásnak is legyen még visszája és persze az is egy újabb koncert legyen, de akkor talán még most is ott állnánk, ujjongva, hogy elénekeljük, hogy többé nem járunk ki rétre, meg nem mosunk bugyit, csak elpöccintünk minden csikket. A másik színpadon közben felhangolt a Braindogs. Tom Waits nyomán – a fantasztikus zenészekkel – egy dologra lehetett számítani: őrületesen jó és hibátlan zenére.

Lovasi András a színpadon. Kívántuk, hogy sose legyen vége
Fotó: Lutor Katalin / VAs Népe

A blues árnyalataival fűszerezett éjszakai koncert tökéletes útravaló volt a nulladik nap közönségének. Ahogy egy dalban is szól: „Balkán rezesek fújják a takarodót.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában