mi is megmozdultunk

2018.09.19. 20:13

Európai Mobilitási Hét – Autó nélkül gyorsabb a belvárosban

A Vas Népe szerkesztősége is megmozdult az Európai Mobilitási Héten: gyorsasági versenyt rendeztünk különböző járgányok között, amelyek a belvárosban kiválthatják az autót.

Merklin Tímea

A tesztverseny tanulsága, hogy a vasútállomás és a Fő téri Szentháromság-szobor között a legrövidebb út az, ahol egykor a villamos járt, csak akkor még a Széll Kálmán utcán lehetett befelé menni a Savaria Szállóig – mondta Nagy Jácint fotós kollégánk, aki elsőként érkezett célba: gördeszkával három(!) perc alatt!

– A járda minősége kiváló volt a gördeszkának az ’56-osok teréig, onnan vért izzadtam a macskaköveken. A nagyszálló­nál kimentem az útra, majd kicsapódtam a Kőszegi utcára, ahol Kívés István mögé kerültem. Már elfogadtam, hogy második leszek a kerékpáros után, de a Fő térnél én le tudtam vágni a kanyart, a biciklis meg nem, mivel a közlekedési szabályokra is tekintettel kellett lennie, így fontos másodperceket nyertem – osztotta meg velünk.

Kívés István, a Szombathelyi Biciklisek Klubja koordinátora második helyezett lett: kerékpárral csaknem négy perc alatt tette meg az utat. Amint elmondta, nagy akaraterő kellett, hogy betartsa a szabályokat, mert tudja, hogy lehetett volna rövidíteni.

– Mindennap kerékpárral közlekedem, tudom, hogy a városban kevés a felfestett bicikliút, és ahol van, ott is be kell tartani az oldaltávolságot. Mi „kétkerekezők” mindenképpen az autósok türelmére számítunk, hogy elférjünk. Örülnék, ha az egyirányú utcákba a biciklisek a túloldalról is behajthatnának. Két ilyen van: a Deák Ferenc és a Kisfaludy utca.

Varga Jenő, a Városi Diáksport Bizottság és a Vas Megyei Korcsolya és Extrémsport Szövetség elnöke a rollerével öt perc alatt ért a vasúttól a Fő térre, ezzel tesztversenyünk harmadik helyét szerezte meg.

 

– A szombathelyi járdák a gördülő eszközök számára alkalmatlanok, tehát esedékes a felújításuk – mondta. – Sokszor kellett átugratnom a repedéseket. Minél nagyobb a kerék, annál könnyebben átvészeli az egyenetlenségeket. Szombathely a hazai gördülősportok fellegvára, október 6-án olyan fesztivált szervezünk, ami, reméljük, elindítja a magyarországi rendezvények sorozatát, és sikerül meghonosítani a gördülő sportágak napját.

Pátkai Attila, a Szombathelyi Futóklub vezetője hét perc alatt ért be a Fő térre, negyedikként. Úgy véli, futók számára az egyik legrosszabb utat választottuk a tesztversenyhez, városban ő nem szokott futni – pedig a kerékpárutak alkalmasak lennének –, kivéve épp most: pénteken este 8 órától rendeznek egy 5–6 kilométeres belvárosi futást, amire mindenki jöhet.

Márkus József többszörös magyar bajnok görkorcsolyával és pórázon futtatott kutyájával a 8. percben szakította át a képzeletbeli célszalagot, ötödikként.

Görkorcsolyával a városban nagyon nehéz közlekedni, sem a járdán, sem az úttesten nem lehet – mondta. – Kutya nélkül 50–60 km/óra sebességet tudnék tartani, kutyával 25–30 km/óra gyorsasággal haladunk, ő ennyivel szalad. A közlekedési morál nem megfelelő, nem kedvez ezeknek a gördülő járműveknek. Élveztem a játékot, nem baj, hogy lemaradtunk, én akartam kutyával kipróbálni ezt az útszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában