a szempillás eset után

2018.08.14. 20:38

Extrém hívások: beszorult, gyógyszert vett be, gombot nyelt

A mentőket hívta egy nő a műszempillája levételéhez – értesültünk egy Facebook-bejegyzésből. Az eset nyomán Köcse Tamás vezető mentőtisztet kérdeztük, milyen nem mindennapi hívásaik voltak az utóbbi években a szombathelyi mentőállomáson.

Merklin Tímea

Egy nő műszempillája levételéhez hívott segítséget

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Egy nő műszempillája levételéhez hívott segítséget
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Volt olyan hívásunk, amikor abban kértek segítséget, hogy tegyünk fel valakit az ágyra, vagy hogy egy családtag beszorult a fürdőben a vécé és a kád közé, és nem tudják felállítani. De azért is hívtak már minket, mert nem tudták eldönteni egy fekvő emberről, hogy beteg, alszik vagy meghalt – mesélte Köcse Tamás. – Sok minden jut eszembe, például az az óriási tévedés, ami egyébként jóhiszemű hívás volt, amikor a Ság-hegy kráterében látott valaki egy emberalakot, úgy tűnt, hogy beesett oda. Kimentek a mentők, a tűzoltók, kötélen leereszkedtek hozzá, és kiderült, hogy szalmabábu. Olyan eset is volt, hogy egy férj mentőt hívott, mondván, a felesége gyógyszert vett be a konfl iktusuk után. Amíg várt minket a ház előtt, az asszony bezárkózott. Jöttek a tűzoltók is, felfeszítették az ajtót (szép új volt, gyönyörű tölgyfából), de mire bejutottak, a nő már nem volt sehol. Sose derült ki, hogy valóban vett-e be gyógyszereket. Bájos történet: a kisgyerek gombot vett a szájába, a szülei mentőt hívtak, nehogy megfulladjon vagy baja legyen, ha lenyeli. Annyira pánikoltak, hogy a szegycsont alatt kitapintották a kardnyúlványt, ami egy csont, de ők azt hitték, ott a gomb, és megmutatták a mentőknek. Elmagyaráztuk, hogy ez egy anatómiai képlet, ami ott van, és megnyugtattuk őket, nem lesz gond, ha a gyerek lenyelte a gombot, hiszen az majd természetes úton távozik.

Volt, aki az agresszív macskájához hívott mentőt

Vannak kedves állatos esetek is: például lábsérülést szenvedett a család kedvenc kutyája, ezért hívták a mentőket, akik telefonon ellátták a gazdit tanácsokkal, hogyan kell bekötözni, majd az állatklinikára irányították őket. Kértek segítséget azért is, mert a család macskája agresszív, karmol, de nem mentek ki a mentők, hanem állatorvoshoz irányították őket.

Köcse Tamás azt fűzi hozzá mindehhez: ezek nem jelentős számú, ritka esetek, és amióta a 112-est kell hívni, a központ kiszűri a nem a mentőkre tartozó ügyeket. Mindenkinek igyekeznek segíteni, de az erőiket azokra a feladatokra szeretnék koncentrálni, amelyek valóban a mentők beavatkozását igénylik, komoly problémát takarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában