Megint a csúcsra törnek

2018.10.17. 22:36

Írott-kő túra – Harmincadik alkalommal vágnak neki

1989-ben indult először az Írott-kő túra, most szombaton, harmincadik alkalommal ismét nekivágnak a hegynek a túrázók.

Budai Dávid

Zsíros kenyérre a harmincadik Írott-kő túrán is számíthatnak a résztvevők Fotó: Somkuthy Klára

Szombaton vágnak neki harmincadik alkalommal a legendás Írott-kő túrának. 1989-ben, 29 évvel ezelőtt, 22 órakor Velemből indult a túra, fel az Írott-kőre, át Ausztriába, végül hetven kilométer megtétele után Szombathelyen volt a cél. Akkor ugyan már szabadon járható volt a határ, de a határőrök még nem szoktak hozzá, hogy egyszerre 451-en akarjanak Ausztriába menni az erdőn keresztül, ráadásul késő este.

– Akkor még – idézi fel Somkuthy Klára a legelső túrát – csak egyetlen, 70 kilométeres táv volt.

Az azóta eltelt csaknem három évtizedben egyetlen túra sem maradt el. Ha esett, ha fújt, mindig akadt több száz lelkes túrázó, akik egy jó nagy kört leírva, nekivágtak Nyugat-Dunántúl és egyben Burgenland legmagasabb pontjának. A túrát hagyományosan mindig október harmadik hétvégéjén rendezik, aminek kezdettől fogva gyakorlati okai vannak, hiszen ilyenkor az országos túranaptárakban még akad hely. Azzal pedig a szervezők, a Thirring Gusztáv Természetbarát Egyesület tagjai sem számolhattak, hogy idővel október 23-a ünnep lesz, és így sokszor – mint most is – hosszú hétvégére esik a túra, ami nem mindig szerencsés, hiszen ilyenkor sokan inkább többnapos kirándulásokat szerveznek. Persze, aki most szombaton bevállalja a 70 kilométeres távot, annak is szüksége lehet szállásra, mivel a túra szintideje 17 óra, ami – reggel 6 órai indulás esetén is – egész napos program.

Zsíros kenyérre a harmincadik Írott-kő túrán is számíthatnak a résztvevők Fotó: Somkuthy Klára

Az első három túra éjszakai volt, később váltottak csak nappali indulásra, és időközben a rövidebb távok is helyet kaptak. Most négy táv közül lehet választani: 20, 35, 50 és 70 kilométer. A mostani túra nemcsak a harmincadik alkalom miatt különleges, hanem azért is, mert 70 kilométeres táv négy éve volt utoljára, most viszont, aki végigjárja a leghosszabb távot, egy egyedi kitűzőt kap. A legnagyobb díj persze az a jóleső érzés, amit akkor érez az ember, amikor – sokszor önmagát legyőzve – teljesítette a távot.

A 29 év alatt a túrázóknak sok kalandban volt részük, egyszer előfordult, hogy két fiatal lány úgy eltévedt, hogy csak másnap lettek meg. Az ijedtségen kívül azonban szerencsére más bajuk nem történt.

A szervezők számos ellenőrző pontot telepítenek, ahol nyomon követhetik az indulók mozgását. Többször előfordul, hogy a túrázók rosszul mérik fel az erejüket, márpedig az Írott-kő túrán a 35 kilométeres táv is nehéznek számít, a több mint ezerméteres szintemelkedés miatt. Az elmúlt három évtizedben a túra népszerűsége mit sem változott, de míg korábban kevés teljesítménytúra volt egy-egy hétvégén, manapság már bőven lehet válogatni a lehetőségek közül, így messziről egyre kevesebben érkeznek. A szombati túrán zsíros kenyérre, teára és gyümölcsre – ahogyan mindig – most is számíthatnak az indulók, és ezúttal minden táv indulási és beérkezési pontja a kőszegi Szent Imre Missziósháznál lesz (Park utca 1.), indulás – távtól függően – 6 és 9 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában