vérszívók

2018.09.19. 17:24

Ismét támadnak a szúnyogok Vas megyében

Vas megye szinte teljes területén elszaporodtak a vérszívók. Prof. dr. Vig Károly entomológus elmondta, az elmúlt időszakban sok volt a csapadék, a szúnyogok pedig gyorsan megtalálják a számukra alkalmas életteret.

Lakosi Gabriella

Fotó: Szendi Péter

Lehet ez egy pocsolya környéke, de akár egy elhagyott autógumi is, amiben összegyűlt az esővíz. A nőstények egy alkalommal több száz petét is leraknak, így hamar kialakul az invázió. Az elmúlt napok meleg, napos időjárása pedig még tovább kedvez a szaporulatnak.

Szombaton a meteorológusok szerint lehűlés várható, de ez is csak átmenetileg okoz majd könnyebbséget, a vérszívók ugyanis ilyenkor sem fagynak meg, a hidegebb időben csak „hibernálódnak”, ha pedig újra melegebbek lesznek a nappalok, megint aktívabbak lesznek majd. A szakember azt mondta, ilyenkor szerinte már nem érdemes irtani őket.

Fotó: Szendi Péter

A sok eső, majd a meleg idő miatt megint elszaporodtak a szúnyogok a megyében. Prof. dr. Vig Károly entomológus szerint viszont már nem érdemes irtást szervezni, a légi permetezés ugyanis minden rovarra veszélyes, a vérszívó állatokkal már csak néhány hétig kell együtt élnünk. Az úgynevezett biológiai irtás csak a szúnyogok lárváira hat, de már közeleg a hidegebb idő, az ilyen eljárás szinte már felesleges – fogalmazott.

A katasztrófavédelemnél pedig augusztus végével amúgy is véget ért az irtási program. A csapadékos időjárás miatt idén már április végén megkezdődött a biológiai lárvagyérítés, és május elején a kifejlett rovarok elleni védekezés is elindult. A nyáron összesen 729 ezer hektáron avatkoztak be: kémiai vagy biológiai szúnyoggyérítés légi és földi úton egyaránt zajlott. A szakemberek itt a szúnyogcsípések száma alapján jelölték ki azokat a területeket, ahol szükség volt a permetezésre, de az önkormányzatok saját maguk is jelezhették, ha szerették volna, hogy a térségben megismételjék a gyérítési programot. szervezhetnek ilyen akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában