Fertőző betegség

2019.04.12. 11:57

Kanyarógyanús beteg miatt rendeltek el látogatási tilalmat a Markusovszky kórházban (Frissítve)

A beteghordó egy Kazahsztánban járt betegtől fertőződhetett meg.

Tóth Katalin, Budai Dávid

Fotó: VN-archív

– Egy Kazahsztánban dolgozó egri férfi került be még 2019. március 30-án a Markusovszky kórházba. Átutazóban járt Szombathelyen, lázas állapotban jelentkezett a kórházban, csütörtökön gyógyultan távozott az intézményből – tájékoztatott kérdésünkre prof. dr. Nagy Lajos főigazgató, aki azt is elmondta: beigazolódott, hogy kanyarós volt az ötvenes éveiben járó férfi. Elkülönítve feküdt a fertőző osztályon, néhányan azonban óhatatlanul érintkezhettek vele, még amikor az ambulancián a betegvizsgálat zajlott, és később, az átszállításakor is.

A főigazgató elmondta: az elkülönítés mellett mindenkit beoltottak, aki kapcsolatba kerülhetett a beteggel. Azóta letelt az úgynevezett inkubációs (lappangási) idő, ami a kanyaró esetében 14-15 nap, de az egyik beteghordó annak ellenére, hogy oltást kapott, belázasodott. – Még nem igazolt, hogy kanyarós lenne, az eredményre várni kell. Elképzelhető ugyanis, hogy a megkapott oltás reakciója a láz. A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával folyamatosan együttműködve hozzuk meg a szükséges intézkedéseket a legnagyobb óvatosság elvét követve.

– A beteghordót is elkülönítettük, ezért rendeltünk el látogatási tilalmat április 11-étől az infektológiai osztályon. Szigorú szabályok szerint járunk el minden ilyen esetben, pánikra nincs ok – mondta a főigazgató, aki további tájékoztatást ígért az esettel kapcsolatban. A kanyarót vírus okozza, amely a beteg ember váladékaival ürül, és cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán cseresznyepiros foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken.

Csütörtöktől rendelték el a látogatási tilalmat az infektológiai osztályon
Fotó: Horváth Balázs

A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás: a morbilli–mumps–rubeola (MMR) vakcinát a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában újra megkapják.

Jó ideig egy oltást kaptak kanyaró ellen az emberek, akik most részlegesen védettek a fertőző betegséggel szemben, a ’80-as években és a később születettek már kettőt.

Annak ellenére, hogy az oltási kampányoknak köszönhetően a vírus egyes területekről, például Amerikából is szinte teljesen eltűnt, szerdán New York város illetékesei egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a terjedő kanyarójárvány miatt, Brooklyn egyes részein pedig büntetés terhe mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást.

A metropoliszban először fordult elő, hogy kötelezővé tettek egy oltást, és ezúttal nem csupán a kanyaró, hanem a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés elsősorban Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti. Tavaly ősz óta ugyanis ebben negyedben nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma.

New York város egészségügyi hatóságai azt közölték: szokatlan lépésük egyben válasz az élénk oltásellenes kampányra is – írta korábban az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában