Álruhát öltött

2018.05.19. 14:27

Koldus bőrébe bújt Mátyás király vezette a mesetúrát Kőszegen

Feladatokat oldottak meg, úgy jutottak el a célba a mesetúra résztvevői, akik az idén Mátyás nyomába szegődtek.

Tóth Kata

Fakarddal, pajzzsal felszerelkezett, kicsit megszeppent katonák Mátyás fekete seregéből, Hófehérke, Süsü és kalózok is gyülekeztek szombaton délelőtt a Fő téren. Mesehősnek vagy egyszerűen csak túrázáshoz öltözött gyerekek és szüleik, több mint 170-en vágtak neki az Írottkő Natúrpark által szervezett jelmezes gyalogtúrának. „Keressük meg Mátyást, az igazságost!” – így indította útnak a csapatot az álruhába – koldusbőrbe – bújt túravezető, Bogáti András. Mielőtt a várárok felé vették az irányt, elénekelték a királyról szóló rajzfilm főcímdalát. A több mint három kilométeres táv állomásain bemutatkozott Tibrili, az udvari bolond, egy cigányasszony, egy jósnő, Beatrix királyné és a pórnép is.

Mindenhol feladatok várták a gyerekeket: madzagra kötött csengettyűk alatt kellett átkúszniuk, mézeskalácsot díszítettek, pénzérmét vertek. A Jurisics-várban végül felfedte kilétét a király, persze bonyodalom ott is adódott – Beatrix királynőről kiderült, hogy a király távollétében igazságot osztott. Haragra gerjedt erre Mátyás, Beatrix szedhette a sátorfáját. Egy valamit vihetett csak magával a palotából, azt, ami a számára a legkedvesebb. Ki más lett volna ez, mint maga Mátyás, akinek bódítót tett az italába. A királyt egy kis kordéval a vár belső részébe húzták, egyszer csak felébredt – kiderült a turpisság. Feloldásként közös énekléssel ért véget az idén a városban szervezett túra, amely azon kívül, hogy hagyományosa a mesék birodalmába visz, a természet tiszteletére, szeretetére is tanít.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában