SZOMBATHELY

2018.01.17. 21:01

Konzultáltak a védőnőkkel: a bérek emelése a cél

Konzultációt hirdetett a kormány a védőnőknek. A program tizennyolcadik állomása volt a szombathelyi, amelynek elsődleges célja volt, hogy felmérjék az ágazat dolgozóinak jövedelmi viszonyait.

Cseszkó Tamás

Bábiné Szottfried Gabriella, dr. Puskás Tivadar és Ágh Péter a konzultáción Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

A szombathelyi városháza házasságkötő termében gyűltek össze a térségben dolgozó védőnők azon a konzultáción, amelyet a kormány hirdetett. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében örömmel konstatálta, hogy sok egykori tanítványa is helyet foglal a sorok között, majd ismertette a helyi védőnői szolgálat történetét. – A védőnői szolgálat hungarikum, hiszen régóta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy szakemberek segítsék az édesanyákat akkor, amikor erre a legnagyobb szükségük van – húzta alá a városvezető. Mint mondta, Szombathelyen, a segítés városában nagy megbecsülésnek örvendenek a dolgozók, ezért is öröm számára a konzultáció, amikor a védőnők elmondhatják véleményüket.

Bábiné Szottfried Gabriella, dr. Puskás Tivadar és Ágh Péter a konzultáción
Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Ágh Péter Vas megyei országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta: gyakorló édesapaként személyesen is megtapasztalta, hogy a védőnők azért dolgoznak, hogy a családok egészségesek és boldogok lehessenek. – Ezért a munkáért köszönet jár – foglalta össze a képviselő, aki szerint ez a hivatás nagyon szép feladat, de komoly felelősséggel jár. A képviselő emlékeztetett: a kormány a családok megerősítéséért dolgozik, ennek részeként pedig fontos, hogy aktív párbeszéd legyen azokkal, akik a családok mellett állnak. Ilyenek a védőnők is, róluk szólt a mostani konzultáció – hangzott el. A programot követő sajtótájékoztatón Bábiné Szottfried Gabriella, a Magyar Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának elnöke elmondta: az országos konzultáció tizennyolcadik állomása volt a szombathelyi, amelynek elsődleges célja az volt, hogy felmérjék a védőnők jövedelmi viszonyait és bérezését.

- Jelenleg nagy szakadék tapasztalható a védőnői bérek között, a bruttó 182 ezer forintos minimumot megkapja egy pályakezdő diplomás is, de a mai adataink szerint fenntartótól függően bruttó 310 ezer forint a legmagasabb védőnői fizetés – hangoztatta az elnök. Kiemelte: a rendezvényen nagyon nyílt és őszinte párbeszéd zajlott, kendőzetlenül elmondták a problémáikat, de számos megoldási javaslatot is ismertettek. – 2012 óta 10 milliárd forint pluszforrás jut a védőnői rendszer finanszírozására, ám nem mindenhol észlelhető még ez a támogatás – hangoztatta a szakember, kiemelve Szombathelyt, ahol viszont megkapják a maximumjuttatást a dolgozók. – A fenntartók nagyobb része sajnos még mindig úgy véli, hogy helyi szinten dönthet, nem mindenhol tartják be a vonatkozó jogszabályokat, és ezért nagyok a különbségek – mondta Bábiné Szottfried Gabriella, akinek feladata, hogy konkrét számokkal álljon elő. – Sőt, az elhangzott javaslatokat, véleményeket és észrevételeket is csatolni fogom – hangzott el.

A megbeszélésen a bérkérdés volt a legfontosabb téma, de a jelenlegi informatikai rendszer hiányosságairól, a béren kívüli juttatásokról és a védőnő-szülő kapcsolat változásairól is sok szó esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában