Ismét áll a kereszt

2018.09.19. 07:00

Közadakozásból újult meg az emlékmű Sárváron

Felavatták a helyreállított Fekete- (vagy más nevén Hergovic-) keresztet a Hegyközségbe vezető út melletti bevásárlóközpont parkolójában. A kereszt egy vihar során megsérült, és adományokból, önzetlen felajánlásokból állították fel új helyén.

Pajor András

A résztvevők egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékműnél

Fotó: Pajor András

Az 1903-ban Fekete János és Boros Julianna által építtetett emlékmű helyreállításáért valóságos mozgalom indult, amelynek kezdeményezője Burka Zoltán helytörténeti kutató volt.

A közadakozásból felújított, megszépült keresztet szeptember 14-én ünnepélyes keretek között avatták fel a régi ártéri híd mellett.

A kezdeményezést a sárvári önkormányzat és a Szent László-plébánia is támogatta. A civil összefogásban egyfajta védnökséget, koordináló szerepet vállalt a Sárvári Város­s­zépítő Egyesület. A pénz­adományok is az egyesületi számlára érkeztek.

– Majdnem 200 ezer forint gyűlt össze a kereszt újraállítására, emellett sokan kétkezi munkájukat ajánlották fel a nemes célhoz – mondta dr. Kulcsár László, az egyesület elnöke.

Az út menti kereszt felső része semmisült meg darabjai­ra törve, ezzel Sárvár egyik helytörténeti és egyházi emléke sérült meg. A város egyébként korábban helyi védettség alá is vonta a 115 éves épített emléket.

A résztvevők egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékműnél
Fotó: Pajor András

– A meglévő darabok alapján a szakemberek rekonstruálták és elkészítették a kereszt alakját, majd a felállítás munkálatainak is az önzetlenség volt az alapja – idézte fel a történteket az avatási ünnepségen Wawr­zsák Zsolt, aki civil segítőként köszönte meg a felajánlott támogatásokat.

Az avatáson Kondora István, Sárvár polgármestere úgy fogalmazott, hogy a keresztek többféle értelemben is mutatják a legjobb irányt. A szentelést a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartották, emlékeztetett Wimmer Roland plébános, aki megáldotta a Krisztus a kereszten emlékművet a talapzatán feliratokat tartalmazó táblákkal együtt.

Az ünnepélyes eseményen közreműködő Herpenyő zenekar műsora után a jelenlévők – köztük az egykori adományozók leszármazottai – egy-egy szál virágot helyeztek el a felújított út menti kereszt talapzatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában