Összegyűjtöttük

2019.04.12. 19:53

Lista: ezeken a vasi településeken vehető igénybe a falusi csok

Közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. Mi pedig kigyűjtöttük a Vas megyei településeket.

VN/MW

Kardos László faluja, Tótkeresztúr – ahol még mindig kevesen tudják, hogy innen származik a jeles néprajzkutató Fotók: Orbán Róbert

Támogatás A Kormany.hu oldalon 2486 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú település került fel azoknak a településeknek a listájára, ahol elérhető lesz a falusi csok – közölte Budapesten a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta, hogy a program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-éig lesz elérhető. A kormány monitorozni fogja, milyen hatása van a falusi csok támogatási rendszerének a kistelepüléseken. Ha 2022-ben továbbra is van igény a programra, a kormány dönthet a folytatás mellett.

A falusi csok rendszerében a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok.

Megelőzendő, hogy az intézkedés rendkívüli módon felhajtsa a falusi ingatlanok árait, a kormány azt a döntést hozta, hogy a támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész pedig korszerűsítésre, felújításra fordítható – magyarázta a kormány­biztos. Hozzátette, a három vagy több gyereket vállaló családok esetben, amennyiben a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra, bővítésre.

Íme a teljes Vas megyei lista:

Acsád, Alsószölnök, Alsóújlak, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Balogunyom, Bejcgyertyános, Bérbaltavár, Boba, Bozzai, Bozsok, Bögöt, Bögöte, Bucsu, Cák, Chernelházadamonya, Csákánydoroszló, Csánig, Csehi, Csehimindszent, Csepreg, Csipkerek, Csönge, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Duka, Egervölgy, Egyházashetye, Egyházashollós, Egyházasrádóc, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gérce, Gersekarát, Gyanógeregye, Győrvár, Halastó, Halogy, Harasztifalu, Hegyfalu, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentpéter, Horvátzsidány, Hosszúpereszteg, Ikervár, Iklanberény, Ispánk, Ivánc, Jákfa, Jánosháza, Káld, Kám, Karakó, Katafa, Kemeneskápolna, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kemestaródfa, Kenéz, Kenyeri, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kissomlyó, Kiszsidány, Kondorfa, Köcsk, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Magyarszecsőd, Magyarszombatfa, Meggyeskovácsi, Mersevát, Mesterháza, Mesteri, Meszlen, Mikosszéplak, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagygeresd, Nagykölked, Nagymizdó, Nagyrákos, Nagysimonyi, Nagytilaj, Narda, Nemesbőd, Nemescsó, Nemeskeresztúr, Nemeskocs, Nemeskolta, Nemesrempehollós, Nick, Nyőgér, Olaszfa, Ostffyasszonyfa, Oszkó, Ölbő, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pácsony, Pankasz, Pápoc, Pecöl, Perenye, Peresznye, Petőmihályfa, Porpác, Pósfa, Püspökmolnári, Rábagyarmat, Rábahídvég, Rábapaty, Rábatöttös, Rátót, Répcelak, Répceszentgyörgy, Rönök, Rum, Sajtoskál, Sárfimizdó, Simaság, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sorokpolány, Sótony, Söpte, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szeleste, Szemenye, Szentpéterfa, Szergény, Szőce, Tanakajd, Telekes, Tompaládony, Tormásliget, Uraiújfalu, Vámoscsalád, Vasalja, Vásárosmiske, Vasasszonyfa, Vasegerszeg, Vashosszúfalu, Vaskeresztes, Vassurány, Vasvár, Vasszécseny, Vasszentmihály, Vasszilvágy, Vát, Velemér, Vép, Viszák, Vönöck, Zsédeny, Zsennye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában