szomszéd

2019.08.17. 11:30

Elmérgesedett viszony Felsőcsatáron – Már birtokvédelmi eljárás is zajlott

Négy éve írtunk utoljára a Pomper házaspár és egyik szomszédjuk régóta húzódó vitájáról: egy lezárt önkormányzati út és a panaszos kerítéséhez túl közel ültetett és túl magasra nőtt sövény, nyárfa, díszakác és fenyők átnyúló gyökerei, ágai okoztak bosszúságot. A helyzet azóta még inkább elmérgesedett.

Vas Népe

Pomper László mutatja a szomszédban magasra nőtt sövényt és fákat. Mindennap bosszankodnak emiatt feleségével

Fotó: Horváth Balázs

Két takaros porta gondozott, nagy kerttel – az utcáról ilyennek látszik a felsőcsatári Arany János utca két családi háza. Pomper Lászlóhoz és a feleségéhez csengetünk be. Az asszony kereste fel szerkesztőségünket, és mesélte a legfrissebb történéseket köztük és a jobb oldali szomszédjuk között.

A két család 15 éve él egymás mellett, viszonyuk tíz évig töretlenül jó volt, ezt azonban egy, a szomszéd által szerintük önkényesen lezárt önkormányzati út és a Pomperék mindennapjait megkeserítő, telkükre a kerítésen túl-, a melléképületeikre átnyúló, magasra nőtt fák, tuják végleg elrontották. A szomszéd óriás platánfájának lombjában fut át a tévé vezetéke, ami Pomperék padlásán megy át. Ez csak egy a problémák közül, néhány hete a házszigetelés miatt konfrontálódtak a felek.

Még nem vagyunk a kapun belül, Pomperné sorolja: – A férjem most szigetelte a házunkat. A bakokat alig tudta a ház fala mellé tenni, mert nincs hely, nem hagytak a sövény mellett. Mielőtt elkezdte a munkát, egyeztetett a szomszéddal, aki szóban engedélyt adott, aztán mégis bedobtak a postaládánkba egy levelet.

Pomper László mutatja a szomszédban magasra nőtt sövényt és fákat. Mindennap bosszankodnak emiatt feleségével
Fotó: Horváth Balázs

Kötelezvényt akartak aláíratni velünk, amelyben mi kértünk volna engedélyt tőlük a szigetelésre, a területfoglalásra, a munka pontos időtartamára. Azt írták, ha ez nem történik meg, nem járulnak hozzá a telek igénybevételéhez. Ha túllépjük a határidőt, napi kétezer forint kötbért kellett volna fizetnünk.

Pomperék felháborodtak, több hivatal véleményét kikérték, vajon jogos-e, hogy feltételekhez kötik a szigetelésüket. A szombathelyi városházán kinyomtatták nekik a vonatkozó jogszabályt, amely szerint lehetőség van a szomszéd ingatlanának használatára adott szabályok szerint, így végül nem írták alá a papírt.

Az udvarról megyünk hátra, mutatják a kertjüket, ami különdíjas lett a Magyarország legszebb konyhakertjei program 2017. évi versenyében a Zártkert 1 – zöldséges kategóriában. Büszkék a növényeikre: diót, szilvát, fekete áfonyát, homoktövist, paradicsomot, édesburgonyát, kukoricát is ültettek hatezer négyzetméteren, és arra is, hogy ők a kerítéstől messze ültették mindenüket. Bezzeg a szomszéd: a babérbokrok gyökérzete az épületek alatt belenőtt a betonon keresztül a falba.

A nyárfa pihés termése orrfolyást okoz. A díszakác a melléképületük tetején elérte a kéményt. Teli van a tető sárga virággal, az beleül a cserép falcába, és amikor nagy eső van, becsöpög a víz az ott tárolt gabonára. Pomperék tehát rengeteget bosszankodnak, saját elmondásuk szerint emiatt nincs se éjjelük, se nappaluk.

Pomper Lászlóné régi újságcikket mutat arról, hogyan élhetünk együtt zavarmentesen. Férjével nem
akarnak bíróságra menni, de szeretnék, ha a szomszéd kivágná a sövényt

Folyamatos bosszúságról, még inkább bosszantásról számol be a másik fél is. Természetesen a szomszéd házaspárt is megkérdeztük, az ő olvasatukban másképp fest a történet. Mindenekelőtt leszögezték: komolyabb, felelősségteljesebb feladataik voltak és vannak, mint hogy állandóan a fákra, bokrokra koncentráljanak. Közben a szomszéd gyomirtóval permezett az ő területükön, átjárt, és ágakat vágott le. Ráadásul úgy érzik, a békesség kedvéért eddig sok mindent vállaltak, de ha egy kérést teljesítenek, nincs megállás, folytatódik a követelőzés, a zaklatás, a durva agresszió.

Tizennégy fát vágtak ki eddig az évek alatt, hivatalosan, vállalkozót megbízva, de az egész kertet mégsem vághatják ki, mondták. Szerintük az épületet, amit Pomperék védenek, rossz helyre építették, ők nem hagyták meg a távolságot. Hozzátették: augusztus 20. utánra megbeszélt találkozójuk van egy vállalkozóval például az ominózus dísz­akác miatt: egy növényt sem szeretnének kivágatni a kertjükben, csak levágatni olyan magasra, hogy az kulturáltan nézzen ki.

Pomper László állítja, ők nem bíróságra akarnak menni, ám a megoldás csak az lehet, ha a szomszédok kivágják a fákat, és végig a sövényt, a babért, a tuját, ha már odébb telepíteni egyiket sem lehet.

Megkeresésünkre Horváth Eszter felsőcsatári jegyző úgy tájékoztatott: korábban birtokvédelmi eljárás folyt a két szomszéd ügyében, most azonban egyik féltől sem érkezett hivatalos megkeresés az önkormányzathoz. Kratochvill Attila polgármesternek tudomása van arról, hogy Pomperék az egyik szomszédjukkal hosszú évek óta vitatkoznak. Többször járt ott, megpróbálta békíteni a feleket, de nem járt sikerrel. Azt javasolta, ha máshogy nem megy, jogi úton próbáljanak érvényt szerezni álláspontjuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában