Ötödik éve rendezik meg a programot

2018.10.14. 07:00

Mázsaszám fogy a gesztenye Velemben

Munkanap ide vagy oda, rengetegen látogattak ki szombaton a ragyogó napsütéses időben a Gesztenyenapokra. A szervezők szerint idén tizenötezernél is többen érkeznek a településre a gasztronómiai hagyományőrző ünnep és vásárra, amelynek önálló szervezésben ötödik alkalommal ad otthont a kőszeghegyaljai község.

Nemes Judit

Fotó: Ohr Tibor

Velem határához érve végeláthatatlan autóerdő várta az érkezőket szombat délben, mind a Gesztenyenapok látogatóseregéhez tartozott. Ám nemcsak kocsival, hanem bringával, motorral, chopperrel, traktorral és autóbusszal is érkeztek a kikapcsolódni vágyó helyiek és turisták. Látnivalóból van bővel, az egész falu gesztenyelázban ég: hosszú kirakodóvásár húzódik keresztül a falun. A bejárattól nem messze már sütötték a gesztenyét, az illatot messze elvitte a gyengén lengedező szél. Gesztenyés finomságokba úton-útfélen bele lehetett botlani: gesztenyeszív, gesztenyés kifli, gesztenyepüré, gesztenyés tekercs, gesztenyelekvár, gesztenyés sör és pálinka is a kínálat részét képezte. A sült gesztenyét idén is kis és nagy poharakban, zacskóban mérték: a kisebb adag ára 500-700 forint körül mozgott, a nagyobbért 1000 forint körüli összeget kértek a vásározók. A sütemények ára a tavalyihoz hasonlóan alakult, körülbelül 450 forintért kínálták a gesztenyepürét, 250 forintért a gesztenyés tekercseket, a gesztenyeszív darabját 300 forint körüli összegért lehetett megvásárolni. Standok tömkelege kínált finomabbnál finomabb ételeket, jól fogyott a kenyérlángos, a kolbász, a zsíroskenyér és a hurkapálcára tekert sült krumpli is. Az árusoknál helyben készült finomságokon kívül lekvárokat, édességeket és különböző réteskreációkat lehetett megkóstolni. A harapnivalón túl, használati és dísztárgyaktól roskadozó pultok várták a gesztenyeünnepre látogatókat: kézzel készített ékszerekből, díszekből, ólomkatonából is lehetett hozni vásárfiát.

Fotó: Ohr Tibor
Fotó: Ohr Tibor
Fotó: Ohr Tibor
Fotó: Ohr Tibor

Azok sem csalódtak, akik a színpad körül gyülekeztek, kulturális programok sorát építették a műsorpalettába: néptánc, hagyományőrző, valamint énekegyüttesek fellépései színesítették a rendezvényt. Szél Józsefné polgármester asszonytól megtudtuk, hogy a tavalyi eseményhez képest még több az árus: idén 50-100 közötti azok száma, akik először kínálják portékáikat a rendezvényen. A falu első emberének megfogalmazása szerint, szinte négyzetcentiméterre pontosan ki kellett számolni az árusok helyét, hogy minden jelentkező helyet kaphasson a Gesztenyenapok tízezer négyzetméternyi területén. Hozzátette, néha előfordul, hogy elfogy a rendezvény idejére megérett összes gesztenye a településen, annyian vásárolnak a környék jellegzetes gyümölcséből: mázsaszám fogy belőle a két nap alatt. A polgármester asszony elmondta, az Alkotóház területe új helyszínként kapcsolódik a programba: tavaly augusztusban kapta vissza az önkormányzat, azóta szépítették, rendbe tették az épületet és a környékét. Ha már beruházás, a Velemben megvalósulókról Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében elmondta, hogy az elmúlt években komoly munkát végeztek azért, hogy a helyi közösségi forrásokat úgy tudják központosítani, hogy abból Velem gyarapodni tudjon, előrébb léphessen. A politikus a többi között a csapadékvíz elvezetés megoldását említette, nyertes pályázat révén hamarosan a közbeszerzést írják ki, ezt követően pedig elindulhatnak a munkálatok. Döntés született továbbá turisztikai jellegű pályázatról, amely160 millió forint értékben négy települést díjaz, közte Velemet is: a Szent Vidnél kiállítóhelyet hoznak létre, továbbá, a Stirling-villa felújítása és környezetének rendezése is megvalósulhat.

A megnyitót követően a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Tulipánt Együttes műsorát láthatta a közönség, a délután folyamán színpadra lépett a Perenyei Hagyományőrző Egyesület is, a szombati színpadi programot a Bikini zenekar koncertje zárta. A rendezvény vasárnap folytatódik, kirakodóvásárral és ismét színvonalas műsorokkal fogadják a Gesztenyenapokra látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában