törvény rögzíti a minimális létszámot

2018.07.19. 07:00

Megszüntették a felső tagozatot a sótonyi iskolában

Megszüntették a felső tagozatot a sótonyi általános iskolában, mert mindössze hét gyermek lett volna 5. osztályos. A gyerekeket szeptembertől iskolabusz szállítja reggelente Ikervárra.

Merklin Tímea

A sótonyi iskola épületét továbbra is fenntartják, az alsó tagozat tovább működik benne

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az ikervári Zichy Antónia Általános Iskolába fognak járni, egy osztályba, ikervári gyerekekkel feltöltve a szükséges osztálylétszámot.

– A köznevelési törvény rögzíti a minimális osztály és csoportlétszámokat.

Az 1–8. évfolyamon a minimális osztálylétszám tizennégy fő. A Zichy Antónia Általános Iskola sótonyi tagintézményében a 2018/2019. tanévtől sem a jelenlegi gyermeklétszámadatok, sem a következő években várható statisztikai létszámok, demográfi ai adatok alapján nem teljesül a törvényes feltétel az önálló osztályok indítására az 5–8. évfolyamon. Összevont osztály a törvény alapján az 5–8. évfolyamon nem szervezhető – mondta Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója arról, hogy miért voltak kénytelenek megszüntetni az általuk működtetett sótonyi tagintézményt. Hozzáfűzte: a tervezett átszervezés nem érinti hátrányosan az intézményben tanuló gyermekeket és az intézmény alkalmazottait, nem befolyásolja a korábbi magas szintű szakmai munkát.

A fenntartó vállalja, hogy iskolabusszal szállítja a tagiskola beiskolázási körzetében állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 5–8. évfolyamosokat. A tagiskolában dolgozó valamennyi pedagógus számára a szakképzettségének megfelelő munkakört tudnak biztosítani a Sárvári Tankerületi Központ (ezen belül is a sárvári járás) köznevelési intézményeiben. Segítik a változásokhoz való gyors alkalmazkodást – a székhelyintézmény és a tagiskolák eddig is azonos nevelési-oktatási elvek, tanterv- és követelményrendszer alapján működtek. A tanulók számára a székhelyről már jelenleg „áttanító” pedagógusok személye is megkönnyíti a beilleszkedést.

A sótonyi iskola épületét továbbra is fenntartják, az alsó tagozat tovább működik benne
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Azt is megkérdeztük a tankerület igazgatójától, hogy felelős vezetőként foglalkozik-e azzal a gondolattal, hogy a falu életére milyen hatással van a felső tagozat megszüntetése? Hagyományosan a magyar falvak elöregedését, sőt kihalását az iskolák létével vagy nem létével szokták összefüggésbe hozni. Szerettük volna tudni, hogyan vélekedik, ez még érvényes szempont-e a mai viszonyok között, vagy szemléletváltásra van szükség, hiszen más társadalmakban bevett szokás, hogy reggelente iskolabusz szedi össze a gyerekeket, és egy központi iskolába viszi őket.

Rozmán László válaszában úgy fogalmazott: a Sárvári Tankerületi Központ mindegyik iskolájában, így a sótonyi iskolában is biztosítja a szakos ellátást és a magas szintű pedagógiai szakmai munkához szükséges feltételeket. Ha a szülők továbbra is ezt az intézményt fogják választani gyermekeiknek, akkor minden feltétel teljesül ahhoz, hogy az iskola sikeresen működhessen a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában