Nagyboldogasszony-napi

2018.08.14. 07:00

Megtartották a neves vasvári búcsút

A megye egyik legrégebbi búcsújáró helye a város. A múlt hét végén megtartott Nagyboldogasszony-napi búcsú a város ősi plébániatemplomának, a mai temetői templomnak a búcsúnapja.

Pogács Mónika

Körmenet

Fotó: Vincze Kornél

– Bár a török kor után a plébániai jogokat a domonkosok temploma vette át a városban, a helybéliek mégis ragaszkodtak egykori ünnepükhöz.

A vasvári búcsú az elmúlt évszázadokban tovább színesedett a domonkos templom Mária-kegyszobrának tiszteletével és a szentkúti kegyhely népszerűségével, így vált aztán a helyi búcsú a megye, sőt a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb búcsújáró helyévé – tájékoztatott dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész.

Körmenet
Fotó: Vincze Kornél

A szakember hozzátette: az, hogy a Nagyboldogaszszony-templom története valóban sok évszázados múltra tekint vissza, éppen napjainkban válik szemmel láthatóvá. A jelenleg is zajló helyreállítás során egy 13–14. századi templom külseje bontakozik ki, a régészeti kutatások pedig egy még korábbi építmény maradványait tárták fel. Ez a templom a történész szerint származhat akár Szent István korából is, hiszen Vas vármegye központjában, az egykori ispáni vár területén áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában