szombathely

2018.01.16. 20:26

Mostantól defibrillátort kölcsönözhetnek a rendezvényekre

Újabb elemmel bővült a 2011-ben kezdődött Segítés Városa Program. Tavaly két bálozóhoz is mentőt kellett hívni hirtelen szívmegállás miatt.

SZMK

Az új kezdeményezésről Köcse Tamás és dr. Puskás Tivadar beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón Fotó: SZMK

A gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt tragédia. Mostantól a rendezvények szervezői félautomata defibrillátort kölcsönözhetnek a városházáról.

 

Egyszerű és bárki számára megtanulható – a félautomata defibrillátor használatát is bemutatták a mentőszolgálat munkatársai azon a sajtótájékoztatón, amelyen Szombathely új kezdeményezését ismertették. Az elmúlt években mintegy 32 ezren sajátíthatták el az újraélesztés mozdulatsorát. A Segítés Városa Program fontos célja volt, hogy az emberek tudjanak és merjenek segítséget nyújtani baj esetén. A laikus életmentés hatékonyságát növeli, hogy most már 24 félautomata defibrillátor áll rendelkezésre a városban, és ez a szám tovább nő, hiszen újabb tíz készülék beszerzése van folyamatban. Ezekből további forgalmas helyekre kerülhet – ismertette dr. Puskás Tivadar.

Az új kezdeményezésről Köcse Tamás és dr. Puskás Tivadar beszélt a tegnapi sajtótájékoztatón Fotó: SZMK

A berendezések elérhetőségét a Szombathely Pont térképe és a Szív City applikáció is mutatja.

A polgármester arról is beszélt, hogy mostantól úgynevezett mobil defibrillátorokat igényelhetnek a rendezvények szervezői. A mentőktől kapott, megfelelő újraélesztési képzés után kaphatják kölcsön a berendezést az önkormányzattól.

Veszélyesek lehetnek a bálok, évente előforduló probléma, de tavaly két táncos mulatságra is riasztották a mentőket hirtelen szívmegállás miatt – mondta el Köcse Tamás megyei vezető mentőtiszt. Hogy a bálozók hangulatát ne a pánik és a kétségbeesés uralja, Szombathelyen mostantól félautomata defibrillátort kölcsönözhetnek a rendezvények szervezői. A mentőszolgálat munkatársai két éve szinte minden oktatási rendezvényen bemutatják és tanítják az újraélesztést. Ehhez több oktatódefibrillátort is beszereztek. A tapasztalat és nemzetközi kutatások is azt bizonyítják, a mellkaskompresszió és a készülék együttes használata teszi hatékonnyá az újraélesztést.

A túlélés esélyeit növeli, ha a beteg környezetében lévő laikusok azonnal megkezdik a reanimációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában