Higiénia

2018.07.19. 11:58

Nagy dolog a Tófürdőn – Szabad-e meztelenül fürdeni a gyermekmedencében?

Van, aki azért nem jár közfürdőbe, mert fél a fertőzésektől. És van, aki jár közfürdőbe, de fél a fertőzésektől, legalábbis nem érdektelen, hogy milyen tisztaságú vízre számíthat. Egy Tófürdőn történt eset kapcsán kérdeztük meg a fenntartó SZOVA Nonprofit Zrt.-t a medencék higiéniájáról.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Az apró „baleset” a gyerekmedencében történt pár napja: egy meztelen kisfiú belekakilt a vízbe. Gondolhatnánk azt, hogy ez nem nagy dolog, de talán mégis.

Panaszos olvasónk, Novotni-Horváth Petra így írta le a történteket:

„Nyolc hónapos kisfiammal a gyermekmedencèben pancsoltunk, amikor észrevettünk mellettünk egy meztelen, 3 év körüli kisfiút. A férjemnek mondtam, hogy vagy úszópelus vagy fürdőnadrág lehetne rajta... Nem foglalkoztam a dologgal, ám a gyerek tőlünk két méterre leguggolt és belekakilt a vízbe. Apuka mindezt a partról nézte. Aztán odament egy zacskóval, a nagy dolgot kivette a vízből és bedobta a kukába. Majd mint aki jól végezte dolgát, visszaült a partra, a gyerek pedig meztelenül ment vissza a vízbe. Ez kb. 11 órakor történt. Gondoltam, ha már apuka nem, akkor én keresek valakit, mert ez fertőzésveszélyes így, főleg a kisgyerekeknek, de a közelben senkit sem találtam. Így abba a medencébe aznap nem is mentünk többet. Apukáról inkább nem írom le a véleményemet, de az is felháborító hogy nincs senki, akinek ilyen esetben lehetne szólni. Bükön minden medence mellett van valaki, aki őrzi a rendet és a tisztaságot. Az úszópelus nem drága, 900-1000 forint körül van egy zacskó, abban van tíz darab.”

Fotó: Unger Tamás

A SZOVA Nonprofit Zrt.-től sok mindent kérdeztünk. Például azt, hogyan és milyen gyakran fertőtlenítik a Tófürdő medencéinek vizét, illetve milyen gyakran cserélik le teljesen. Minden medencét őriz-e valaki: medencemester, úszómester? Ha nem, akkor hány medencére jut egy „felvigyázó”? Kinek kell szólni, ha valami rendellenességet tapasztalunk? Miről ismerhető fel (megkülönböztető mellény, sapka, stb.)? Mi a protokoll arra nézve, ha egy kisgyerek belekakil a medence vizébe? Mi a teendő? Ki intézkedhet? Mit tesz ilyenkor? Mi a szabály, hogyan lehet vízbe vinni a pelenkás gyerekeket (úszópelus, fürdőnadrág), szabad-e meztelenül fürdetni őket?Ha megesik a „baj”, hogyan fertőtlenítik a vizet? Leengedik? Tisztítják?

A gyerekmedencére különösen figyelnek, végeznek-e plusz fertőtlenítést? Milyen anyagokat használnak a medencék vizébe jutó, valószínűsíthetően sok vizelet közömbösítésére?

Potyondi Nikolett, a cég kommunikációs munkatársa a következő választ adta.

- A Tófürdő medencéinek tisztítása vízforgató berendezés segítségével történik. A gép folyamatosan szivattyúzza, fertőtleníti, majd áramoltatja vissza a medencékbe a megtisztított vizet. A fertőtlenítés tehát állandó, naponta többször lecserélődik a medencék vize. A gyermekmedencében például negyven perc alatt átforgatja, teljesen megtisztítja a vizet a berendezés. A medencék vizét évente egyszer, a szezon kezdete előtt cseréli, ugyanis a víztisztító berendezés használata mellett nincs szükség a víz cseréjére. Minden medence mellett szolgálatot teljesít a látogatószámtól függően legalább egy medenceőr, az úszómedencénél úszómester, a csúszdáknál pedig vízicsúszda-felügyelő. Kollégáink folyamatosan elérhetők, bizalommal fordulhat hozzájuk bárki észrevételével, problémájával. Munkakörükből adódóan helyüket nem hagyhatják el, de értesíteni tudják a műszakvezetőket, akik szükség esetén a vendégeink rendelkezésére állnak. Munkatársaink Tófürdő felirattal ellátott egyenruhát viselnek, aminek köszönhetően könnyebben megtalálják őket a strandolók. Tapasztalataink szerint gyakran fordulnak a Tófürdő személyzetéhez a látogatók különféle esetekben.

Az lenne a fontos, hogy minden fürdőző tartsa szem előtt a saját és a többi strandoló egészségének védelmét, tisztelje meg a körülötte lévőket azzal, hogy nem veszélyezteti egészségüket. Ez nem csak a gyerekekre vonatkozik. Nem győzzük hangsúlyozni a fürdés előtti és utáni zuhanyzás fontosságát, azzal ugyanis csökkenthető a fertőzésveszély esélye. Szinte mondani sem kell, mégsem mindig egyértelmű, hogy betegen nem szabad a vízbe menni. A konkrét kérdésre válaszolva: a pelenkás gyerekek esetében, bár nem tökéletes megoldás, de mindenképp ajánlott az úszópelenka viselete. Ha munkatársaink tapasztalják, vagy bejelentést kapnak arról, hogy szennyeződött valamelyik medence vize, eltávolítják a szennyeződést, magasabb fokozatra kapcsolják a vízforgató berendezést, amely így nagyobb tisztítóerővel dolgozik, végső esetben pedig a teljes fertőtlenítésig lezárják az adott medencét. A gyermekmedence fertőtlenítése, tisztán tartása a többi medencével megegyezően történik, nem kap pluszfigyelmet. Alapvető célunk, hogy minden vendégünk megfelelő minőségű vízben, higiénikus körülmények között fürödhessen a Tófürdőn. Az ÁNTSZ folyamatosan tart ellenőrzéseket, melyeken minden alkalommal megfeleltünk az előírásoknak. A medence vizébe jutó vizelet és egyéb szennyeződések közömbösítésére klórgázt használunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában