folyamatosan friss információkkal jelentkezünk

2019.08.24. 19:44

Ilyen volt szombaton a Savaria Karnevál

Szerkesztőségünk tagjai mindent megtesznek, hogy Önök a munkahelyen, a konyhában is átérezhessék a fergeteges történelmi időutazást. Cikkünket folyamatosan frissítjük hangulatos helyszíni helyzetjelentéssel, káprázatos képgalériákkal és élő videós bejelentkezésekkel a Karnevál összes helyszínéről!

vaol.hu/VN

Augusztus 24.

 

Köszöntötték a vendégeket

Külföldi testvérvárosok delegációit fogadták szombaton délben a Pannónia étteremben, a Savaria Karnevál alkalmából. A XX. Savaria Történelmi Karneválra a német Kaufbeuren, a georgiai Kutaisi, az ausztriai Felsőőr, az izraeli Ramat-Gan, a portugál Santiago do Cacém és a romániai Vajdahunyad testvérvárosunk delegációja, valamint a budapesti Ír nagykövetség kulturális attaséja látogatott Szombathelyre. A megjelenteket dr Puskás Tivadar Szombathely polgármestere köszöntötte. A delegációk tárgyalásokat folytatnak a város vezetőivel, a testvérvárosi kapcsolatot építő partnereikkel.

Élőben közvetítettük a Savaria Mini Karneváli Felvonulást:

A gladiátorok bemutatója:

 

13.00

Kassai Lajos többször is fellépett a karneváli napokban a Történelmi Témaparkban, évről évre visszatérő vendég, aki újra és újra elbűvöli a közönséget. A magyar lovas íjászat újrafogalmazója a 90-es évektől, krédóját könyvekben is megírta. A görögök „techné”-nek mondanák, amit kidolgozott, sajátos iskolát teremtett azzal, ahogy összefűzi a művészetet és a tudást. A legkisebb tanítványai 9-11 évesek is nagyon fegyelmezetten és nagy találati pontossággal lőnek, a lányok pedig egészen elbűvölőek, ahogy a férfiak nyakából hátrahajolva, fejjel lefelé lógva engedik ki nyilaikat az íjból.

 

A gyalogos íjászatban kunszt a jobb és bal kézzel való lövés, a távolodás a céltól Kassai Lajos a nézők közé is be szokott jönni, és az egyre magasabb és távolabb lévő lépcsőkről lő. A lovas íjászatban a római harcosokhoz képest új a kengyel, így lábbal, testtel is lehet irányítani a lovat, és elengedett kézzel lovagolni, a kezek ugyanis szükségesek az íj-használathoz. Egyre fejlődik az a technika is, hogy hány nyilat tud valaki a bal kezébe betárazni, mert annyit tud kilőni gyorsan egymás után. Idén tizenhat lövés volt a csúcs, ez néggyel több a korábbiakhoz képest. Az íjász produkciókat fejszék, tőrök és kardok célba dobásával tetézték, de nem volt elég a pontosság, fontos volt a belevitt erő is: a fababák eldőltek a találatoktól.

15.30

Időjárás

A szervezők figyelmeztetését változtatás nélkül közöljük:

„FIGYELMEZTETÉS!

KEDVES LÁTOGATÓNK!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 16.00 óra után délről kiadós csapadék, zivatar, esetleg jégeső érkezik.

Kérjük, hogy még a zivatar előtt vigyék biztonságos helyre a gyermekeket és készüljenek fel a várható esőre. Intenzív zivatar esetén a menekülési táblákkal jelzett irányokban hagyják el a rendezvényhelyszínt.

A várható időjárásról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket

Megértésüket köszönjük!

SZERVEZŐK”

Mese

Szombaton is meséltek a hétköznapi hősök a gyerekeknek.

16 órától Köcse Tamás és Balogh Eszter meséjét hallgathatták meg a gyerekek a Vas Népe-stand előtt.

A helyszínről élőben jelentkeztünk.

17.09

Eddig a mentők szempontjából eseménymentes volt az idei karnevál – tájékoztatott szombat délután négy órakor Köcse Tamas megyei vezető mentőtiszt. Az eddig eltelt időben mindössze eleséseknél és kisebb gyomorrontásoknál kellett beavatkozniuk.

Elmondta: a mentőszolgálat napközben két gépkocsival és egy mentősátorral van jelen a karneválon. Mire a felvonulás elindul, már tíz körüli kollega vigyáz a karneválozókra. Köztük olyan hátizsákkal ellátott mentődolgozók is, akik a nehezen megközelíthető helyekre is el tudják juttatni adefibrillátort ésmás életmentő eszközöket.

Kalandok az aprónépnek

Szombathely A gyerekek, de a velük együtt érkező szülők is remekül érezték magukat szombat délután az aprónép örömére átalakított Gayer parkban.

A Kalandvárban az idén is több hosszú órára való foglalatosség várta a legfiatalabb karneválozókat. A legtöbb időtöltés a katonaélethez vagy a római korhoz csatlakozott: lehetett íjászkodni, harci játékot vívni, pónilovon lovagolni, ókori táblás játékokat játszani. A szelídebb gyerekek kézműveskedhettek, akadálypályán haladhattak végig, horgászhattak fahalra, vagy ismerkedhettek a cserkészélettel.

Délután háromkor a Klapka egyesület kishuszárai mini felvonulásra hívták a római viseletbe öltözött aprónépet. Sajnos a menet élére szánt pónihintó kereke az utolsó pillanatban defektet kapott. Hiába próbálták megjavítani, a menetnek gyalog kellett elindulnia. A várakozás perceiben néhány izgatott csöppséggel beszélgettünk. A három éves Árvai Roland már egy éves kora óta látogatója a karneválnak. Igyekezett most is mindent kipróbálni, a hajózástól az íjászkodásig. A pónik mellett forgolódó Tilinger Blanka Sopronból érkezett szüleivel, akiknek ezúttal a kislány érdeklődése szerint kellett megválogatniuk a programjaikat. A két éves Blanka nem félt a pacitól, otthon is gyakran jár lovardában, bár a lovaglást még korai elkezdenie. A három éves Döbrente Teo az íjászokkal méltatlankodott: egyedül szerette volna felhúzni az íjat. Végül ágyúlövésre és kürtszóra megindult a mini karneváli menet.

Nagy sikert arattak a szabadtéri ügyességi játékok – az ötéves Karádi Zsófia épp a falóval közelítette meg a háromfejű sárkányt, de elárulta, igazi pónin is ült már.

A Vas Népe standjánál folyamatos volt az érdeklődés: kicsik és nagyok is egymás után regisztráltak, hogy célba dobhassanak az összetekert újságokkal a karneváli molinón tátongó lyukakba. Ügyesek voltak a jelentkezők, senki nem távozott ajándék nélkül. A választható tárgyak közül a legnépszerűbb a fidget spinner pörgőjáték volt, de a nagy melegben sokan választották a legyezőt és sokan távoztak lufival a kezükben.

 

A szombati délutánon egyenruhások ültek a Vas Népe mesélő nyugágyába. Először Köcse Tamás vezető mentőtiszt olvasta fel a Grimm testvérek Hófehérke című meséjét. Kérdésére, hogy vajon mi köze van a mesének a mentők munkájához, a hallgatóság egyik tagja talpraesetten felelt: mert Hófehérke is sokszor rosszul lett. A katasztrófavédők fiatal sajtószóvivője, Balogh Eszter elárulta a gyerekeknek, hogy az egyenruha iránti vonzalma és a sokat beszélő karaktere vezette a jelenlegi munkájához. Ő egy Tütü nevű kis piros tűzoltóról szóló mesét hozott a gyerekeknek, és hozzá egy meghívást a laktanya épületébe

 

17.24

Nem csak a kavalkád, a karneváli hangulat, de a csendes elmélyülés is megtalálható volt a karneválon. A keresztény udvarban kézműves foglalkozás, imaösvény és zenés dicsőítés várta a kicsiket és a nagyokat augusztus 23–24-én 14.00–18.00 óra között a Főplébánia udvarán és a Batthány-teremben.

Fotó: Horváth Balázs

Az udvarban adott volt a lehetőség a teljes magányra is, hiszen imaoltár várta a megnyugodni vágyókat. Az egyik imaösvény pedig igazán különlegesre sikerült, a pincében alakították ki. Csak külön lámpával lehetett végigmenni rajta, gyönyörködve a hangulatfényekben. Közben a kisebbeket társasjáték, színező, zászlókészítés foglalkoztatta.

17.30

A kreativitás magas iskolája rendezkedett be Művészetek utcája néven a Kossuth utcában, mint minden évben. A szépérzékünket lakathattuk jól egy kiadós sétával, fel és alá, lassan, sátorról sátorra, megszemlélve minden érdekes, színes, apró részletet. A kézműves ötletek parádéját láttuk, és a kivitelezés mesterségbeli magason szárnyalását. Szépen festett, lágy selymek, kézi festésű lámpaernyők, mesébe való kerámiák varázsoltak meleg hangulatokat a szívünkbe szemünk gyönyörködése nyomán. Az ékszerkuckó csábításai szintén a kézi festéseknél voltak a legerősebbek. Aki szánt rá időt, maga is készíthetett művirágos asztali díszt vagy tűzzománcot, hogy hazavigye emlékbe. Voltak művészek, akik grafikákkal, poénos kerámia faliképekkel jöttek, egyikük asztala alatt egy kislány rendezkedett be a takarójával, és onnan kandikált ki a potenciális vásárlók figyelmét magára vonva. A bronzhatású textilszobrok között bámulatosak voltak a nőalakok hajlásai, egyensúlyai, a fantasztikus csipkeöltözékeik mindenkit ámulatba ejtettek, aki csak ért valamennyire a horgolás finomságához, aprólékosságához. Még mindig sláger a természetben talált „nyers” kövekre rajzolt minta, vagy rátett kerámiaforma: a katicabogaras kövek mellett feltűntek a házikók, annak jegyében, hogy csak sziklára (szilárd alapokra) szabad építeni a házat. Az utca végében élőzene szólt a színpadról, a lélek muzsikája, amitől otthonosak vagyunk a világban, és arra inspirál, hogy hazavigyünk néhány ötletes edényt vásárfiának. Mécsestartót, amely egyúttal míves teáskancsó melegét biztosítja, fedeles mélytányért, hogy ki ne hűljön benne a leves, csupor formájú fazekat, hogy a szervírozás is elegáns legyen.

17.48

Izzik a hangulat a hastáncosoknál

 

Reggel óta talpon a színes-gyöngös-flitteres ruhába bújt hölgyek sütögtek a Keleti-udvarban (VAOSZ-udvarban) és Szultániában (Belsikátorban) is.

A Keleti udvarban Seres Zolival tanulhatták meg a jelentkezők a hastánc alapjait. A bátorítás ráfért a jelentkezőkre, ám hamar feloldódtak és követték a művész instrukcióit. Déltől flamenco-workshopon vettek részt a hölgyek, nem is kevesen, 10 főnyi vidám hölgy tanulta a lépéseket. A délután a táncbemutatóké volt.

Szultániában délelőtt háremfotózás, arcestés, hennafestés volt folyamatosan, jósdával kiegészítve. Délután zajlottak a bemutatók, a fénypont pedig a háremrablás 16 óra környékén. A lányok végül megmenekültek egy alkunak köszönhetően: az Aranyhíd EGYMI gyermekeinek támogatására fordíthatják a császárnak szánt adójukat – így határozott a császári adószedő.

Holnap is érdemes lesz kilátogatni:

Szultániában:

9-10; 14-18 óra között Háremfotózás

9-12 és 14-18 óra között Jósda

9-12 és 14-18 óra között Arcfestés, csillámfestés, hennafestés

11 órakor MIRA Orient Art hastáncbemutató

11.35 Savaria Legio – Háremrablás

13.30 Galaxy Akrobatikus Rock&Roll

15.45. MIRA Orient Art hastáncbemutató

18 órától Keleti Gyermekfoglalkoztató

 

Keleti Udvar:

11:00-13:00 – Táncóra Sárközy Zsuzsó Shererahval – dögös

dobszóló koreográfia work shop

15 órától:

1. Fátyolvirág Hastánccsoport

2. Asther és a Kőszegi Orientális Táncklub

3. Jade Vépi Hastáncklub

4. Jade Gyöngyöcskéi

5. Francsics Viktória – bollywood

16:00

1. Freya & Inanna

2. Seres Zoltán és hastánccsoportja

3. Argentín Tango – Sopron

4. Déri Kata

5. Shamila és ISIS Gyöngyei

6. Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport

17órától Táncszínházi előadás: TAROT

18.00

Kátai Zoltán Tinódi Lant díjas, Magyar Ezüst Érdemkeresztes, Kossuth-díjas énekmondó és lantművész tegnap este hat órakor lépett fel a Zeneudvarban (Belső Uránia udvar). A közel háromnegyed órás koncerten „telt ház” előtt szerepelt a művész: az előre kikészített székek kevésnek bizonyultak – még mögöttük is álltak a lant és az énekmondó búgó hangjának szerelmesei. Hangszereit felváltva hallhattuk muzsikálni, attól függően, melyik illett inkább az előadott dalhoz. Ezek többsége a tizenhat-tizenhetedik századból ismert és ismeretlen szerzőktől származik, de hallhattunk Balassi-éneket is. Előadott dalaiban megemlékezett a Honfoglalásról, Szent István és Szent László királyról, valamint Hunyadi Jánosról is.

Fotó: Kovács Andrea

18.30

Borok utcája

Bár az időjósok esőt ígértek, ez nem tántorította el a Borok utcája és a Sörtér közönségét. A tömeg egyre csak nő, a padoknál nincsenek szabad helyek és a sorok és egyre duzzadnak a bódék előtt. Sétálni viszont még egész kényelmesen lehet a pultok között. A Borok utcájában nyolc órától Szinetár Dórát hallhatja majd a közönség, 22:30-tól a Zanzibár zenél, a sort pedig tüzes bemutató zárja majd. A Sörtéri szinpadon pedig a Smoking Frog és a New Level Empire táncoltatja majd meg a közönséget.

Fotó: Lakosi Gabriella

Küzdelem, nem életre-halálra – Történelmi Témapark szombat délután

Játék ez, csak tettetik a halált, de a győzelem igazi

Szombathely Erő, ügyesség, bátorság, küzdőszellem terepe a napokban a Ferences-kert, különböző történelmi korok harcosai mutatják be tudásukat, összecsapásaik felajzzák a közönséget.

Fegyver-és viseletszemle is egyben minden csapat megjelenése, igyekeznek a korhűségre. Bemutatják felkészültségüket, találati pontosságukat, majd összemérik erőiket nem kifejezetten baráti harcban. Valódi minden csapás, szúrás, ütés, igaz, nem életre-halálra megy, de ezek elől is ki kell tudni térni, el kell tudni hajolni, a játék megköveteli a magas koncentrációt, az ügyességet, az erőbedobást. És a végén valaki lehull a nyeregből, még jó, hogy csak tetteti a halált.

Szombaton délután több látványos produkciót láttunk a Történelmi Témaparkban, köztük egy betörést Pannóniába, tűzzel, füsttel, ordítozással, vadul egymásnak mentek a harcosok, zene tuningolta a kedélyeket, bekiabálásokkal spékelték meg a nézők a tapsot, a füttyös tetszésnyilvánításokat. Az elhullott katonák végül a saját lábukon, fegyelmezetten távoztak.

Aztán 11. századi kelet-európai haditornát láttunk, gyalogos és lovas íjászatot, de célba találtak a gyakorlott harcosok guggolásból, fordulásból és hanyatt fekvésből is. A lándzsával lóhátról, vágtából szúrtak célba, a fejszével magas botvégre tűzött cserepeket törtek. Végül őrületes „vérontásban” feszültek egymásnak, a brutális támadásban mindenki támadott és üldözött mindenkit, elfelejtették a barátságokat. Bizony, megesik a történelemben, hogy a csatatéren mindenki ellenség.

 

19.56

Már javában zajlik a felvonulás, ami egy kis késéssel indult.

 

A szervezők az alábbi információt közölték a karnevál hivatalos facebook oldalán:

Arról, hogy a várható rossz idő hogyan befolyásolhatja a karnevál esti műsorát, egyelőre nincs információnk.

20.04

Lefújták a felvonulást, visszafordították a tömeget a vihar miatt a Karneválon. Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit Kft ügyvezetője azt mondta, úgy tudják: a szél és a villámlás körülbelül egy órán át tart majd. Ha már biztonságos, folytatják a programokat. A közönségtől azt kérik, figyeljék a Karnevál Facebook oldalát a legfrissebb információkért.

20.12

A színpadokról arra kérik az embereket, hogy húzódjanak biztonságos helyre, hiszen hamarosan érkezik a vihar magja. Az árusokat is megkérték, hogy pakoljanak össze. A tömeg viszont nehezen akarja elhagyni a helyszínt, többször ismételték már a felhívást. Közben a közvilágítást is felkapcsolták.

Fotó: LG

20.21

A biztonsági személyzet elindul és személyesen kéri az embereket, hogy húzódjanak biztonságos helyre.

20.25

Életbe lépett az evakuálási/ürítési terv. Az árusokat megkérték, hogy függesszék fel a kiszolgálást.

20.31

A biztonságiak autója körbe jár hangosbemondóval, kérik, hogy elsősorban a gyerekeket vigyék biztonságos helyre, és jelzésük esetén mindenki azonnal hagyja el a karnevál területét a kijelölt menekülési útvonalakon.

20.30

Biztosan megtartják:

Sörtéren a Smoking Frog koncert elindult

Borok utcájában a Budapest Klezmer Band várhatóan 21.30-kor elindul

Fő téren a Lyre le Temps koncert várhatóan 21.25-kor elindul

Thalia Kertje 21.40-kor a Gayer Parkban elindul

Biztosan elmarad:

A Magyar Udvarban a 21.00 órára tervezett Tükrös Együttes táncháza elmarad – tudjuk meg a frissített facebook posztból.

A szervezők tájékoztatását változtatás nélkül közöljük:

„INFORMÁCIÓ A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL SZOMBATI FELVONULÁSÁRÓL

Sajnos nem volt kegyes az időjárás a szombati karneváli felvonuláshoz.

Mivel több zivatar is mozgott a város körzetében, meteorológiai megerősítésre vártak a szervezők, hogy el tudják-e indítani a menetet. A menet végül is kis késéssel, 19.15-kor elindult. A felvonulás első fele a tervezett sorrendben elhagyta az indulási pontot

Azonban a helyben tapasztalt időjárási körülmények (heves szél, villámlás) miatt 19.45-kor a szervezők a felvonulás leállítása mellett döntöttek a közel ezer felvonuló és a nagyszámú nézőközönség biztonsága érdekében.

A menet vége már el sem indult, a középütt vonuló csapatokat visszafordították a kísérők. Az első sorokban vonulók rövidített útvonalon, a Fő téren keresztül tértek vissza a Történelmi Témaparkhoz.

A gyors intézkedésnek köszönhetően mindenki szárazon és épségben térhetett biztonságos helyre, személyi és anyagi kár tudomásunk szerint nem keletkezett.

A szervezők 21.00 óráig felfüggesztették a karnevál hátralévő programjait.

21.00 órakor, a további időjárási előrejelzések ismeretében újraéledtek a programhelyszínek. A szervezők folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárási körülményeket és tájékoztatják a rendezvény látogatóit a Karnevál hivatalos internetes és közösségi felületein.

A szombati felvonulást vasárnap délelőtt 10.30 órai kezdettel megismételjük.

Köszönet jár a biztosításban résztvevők kollégáknak, és önkénteseknek, hogy a rendezvényhelyszínek kiürítése rendezetten, gyorsan megtörtént.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában