Nem csak egy közös csobbanás

2018.07.20. 17:30

Népszerű az úszótábor, ahol a vizes sport tanulása mellett barátságok születnek

A nyári szünidőben nagyon jó választás egy vízi tábor, ahol a gyerkőcök a nap minden másodpercében felfrissíthetik magukat, miközben észre sem veszik, mennyit tanulnak. Meglátogattuk az egyik úszócsapatot.

Lutor Katalin

Pihenésre is jut idejük a táborozóknak, tegnap szabadstrandolás volt

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Hétről hétre új turnusok várják a kisgyerekeket, hogy szakszerű oktatók segítségével sajátítsák el az úszás alapjait. Éppen a szabad strandoláskor érkeztünk meg tegnap délelőtt, aztán az oktatás után mindenki felszabadultan ment a szabadtéri medencébe. Tizennégy gyermek van ezen a héten – tíz fiú és négy lány. Fiatalok vigyáznak rájuk, tanult, tapasztalt egyetemisták és egy középiskolás. Amíg az edzés fáradalmait pihenik a fűben fekve, egy kisebb csapat fiúhoz ülünk le beszélgetni.

Pihenésre is jut idejük a táborozóknak, tegnap szabadstrandolás volt
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Nagyon jól érzik itt magukat, mondják.

Már több éve visszajárnak a táborba, hiszen már három esztendeje megismerkedtek, így itt újra és újra tudnak találkozni. Egyébként is szoktak úszni, de más sport is érdekli őket: Fuchs Kristóf Leó egyébként teniszezik, amellett foglalkozik csak a vizes sporttal. Komáromy Levente hiphoptáncol, de az úszás segíti, hogy sportos legyen, Bánfalvi Zoltánt pedig az iskolai focicsapat érdekli a legjobban. A nyaraláson már túl vannak, mind víz közelében pihentek, de ahogy Levente mondja, neki a Balaton sokkal izgalmasabb, „annak jó a feelingje” – ahogy ő fogalmaz. Bár a fi úk 11 évesek, a táborba már ötéves kortól lehet jelentkezni, de a vezetők úgy tapasztalják, ebben a korban még nem igazán nagyok a gyermekek ahhoz, hogy átöltözzenek egyedül, vagy hogy fegyelmezett sorokban átsétáljanak az ebédhez, amelyet mindig egy helyi étteremben fogyasztanak el. Természetesen mindig tartanak csendes pihenőt is, hogy az emésztési idő elegendő legyen a vízbe csobbanás előtt.

Hajós Kornél versenyúszó volt, most harmadéves egyetemi hallgató és úszóoktató, ő is a táboroztatók között bújik meg, tőle tudtuk meg a tábor menetrendjét:

hétfőn, szerdán és pénteken két oktatás van, kedden és csütörtökön pedig csak egy, az is délelőtt. Így a délutánokat izgalmas programokkal töltik: fürdőzés, csapatépítő játékok és sorversenyek is szóba jöhetnek. Fegyelmezni egyébként nem igazán kell, a gyermekek tudják, hogy mit szabad, és mit nem. A mostani csapatból sokan már nem először vannak ilyesfajta táborban, így nem az alapoktól kellett kezdeni az oktatást. Ez nagy könnyebbség, hiszen egy homogénebb csapattal könnyebb az előrehaladás, ráadásul senki nem érzi úgy, hogy kilógna.

A legfontosabb a levegővétel:

a fiatalabbaknak még nem egyértelmű, hogy orron bizony nem veszünk levegőt a víz alatt. Viszont most a lábtempó és a kéz összehangoltan dolgozik. A gyerkőcök rögtön tartanak nekünk egy kisebb bemutatót is, hadd lássuk, mit tudnak. Buti Nikolett és Szabó Laura a medence széléről instruálják őket, merre és milyenfajta technikával induljanak el. A gyorsúszás karcsapásai szinte koreografáltak, olyan egyszerre érnek a vízbe. Akik úgy érkeznek a táborba, hogy tudnak úszni, természetesen a fejlődés náluk is megfigyelhető, hiszen sokkal ügyesebben mozdulnak, nem is beszélve az izmok és a tüdő fejlődéséről. Ez most épp a negyedik turnus az élmény- és úszótábor egész nyári sorozatában. Még három hét hátravan, de a felügyelő csapat töretlenül, mondhatni fáradhatatlanul fi gyeli a tizennégy gyermek minden mozdulatát. Ez fontos: mind tudják, hogy a baj egy másodperc alatt megvan, de gyorsan hozzáteszik, nem itt, nem ezzel a csapattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában