Zajlanak a munkálatok

2018.05.22. 16:00

Nyár közepén nyílhat meg a Szentkút Vasváron

Folytatódnak a Szentkúton a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által a baleset-megelőzési, biztonsági okokból elrendelt munkálatok. Szabályozottabban érkezik esővíz a területre. Várhatóan nyár közepére végeznek a szakemberek, a nagyközönség előtt addig továbbra is zárva a terület, természetesen biztonsági okokból.

PM

Még folyik a munka a területen Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az erdőben támfalat erősítenek, a környező területekről elvezetik a csapadékvizet és megújítják a mákfai sétányt – ez a munka folyik. A vasvári Szentkút Parkerdő a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelete alá tartozik, ők tisztítják, gondozzák, korszerűsítik a területet.

Másfél éve méretes bükk dőlt a Szentkút kápolnára, ezért tavaly több hónapra lezárták a környéket. A vizsgálatok kiderítették: a korábbi erős esőzések miatt lazultak meg a fák gyökerei. Balesetvédelmi okokból több fát ki kellett vágni, aztán a kegyeleti zarándokhely biztonsága érdekében idén is folytatódnak a munkálatok.

Még folyik a munka a területen Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A területre a környező szántóföldekről sok csapadékvíz folyt le, szivárgott be. Minderről Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője tájékoztatott.

- Idén a mákfai sétányon, a forrásnál leszakadt sétányt újítjuk meg teljesen, két lépcsősorban, valamint új pallósort és korlátot is alakítunk ki – sorolta a műszaki vezető. A Szentkút melletti homokos, márga rétegű talajról most szabályozottan vezetik el a csapadékvizet. A Szentkút kápolna melletti oldalára gabion falat építenek. Mint azt a szakember elmagyarázta: a gabion elnevezést azokra a fémrácsokból készült kosarakra alkalmazzák, amelyek kővel megtöltve, súlyuknál fogva biztosítják egy rézsű vagy mederpart állékonyságát. A termésköves drótháló elhelyezésére itt azért van szükség, hogy megakadályozzák a csapadékvíz völgybe zúdulását a kápolnánál.

Az idei munkálatok összköltsége nettó 35 millió forint, ezt a pénzt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. biztosítja. A feladat elvégzését egy vállalkozóra bízták, aki több munkagéppel is dolgozik a még lezárt területen. A tervek szerint a munkálatokkal már a nyár közepére végeznek, így a környék hamarosan megnyílik újra a túrázók, sétálók előtt. – Az emberek biztonsága érdekében kellett az erdészetnek korábban fákat kivágni, idén pedig több oldalról is megerősíteni a vizes, egyes helyeken lápos talajt – foglalta össze Ruborits Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában