ez történt a héten

2018.05.27. 08:00

Pünkösdi eperszezon naperőmű-avatóval

Negyven koncerttől volt hangos Gencsapáti a pünkösdi hosszú hétvégén – ott voltunk. Eperföldön is jártunk, hiszen itt a szamóca szezonja, és beszámolhattunk arról is, hogy naperőművet avattak Csepreg ipari területén.

VN-összeállítás

A zene az kell, főleg, ha rock. Ezrek szórakoztak a gencsapáti pünkösdi fesztiválon Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

A zene az kell, főleg, ha rock. Ezrek szórakoztak a gencsapáti pünkösdi fesztiválon Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Hatalmas buli volt Gencsapátiban

Ezreket vonzott mindennap a zenei fesztiválból gasztronómiai találkozóvá bővült pünkösdi fesztivál Gencsapátiban. Pünkösdhétfőig, négy napon át minden adott volt a tökéletes hangulathoz: produkciójukra igényes sztárzenekarok léptek fel a legkülönbözőbb műfajokban, így pop, hip-hop, funky, nép- és rockzene és a 2000-es évek muzsikája szólt több színpadon, akár párhuzamosan. Kedvenceik zenéjére nemcsak, hogy vevő volt, hanem sokszor tombolt is a közönség. Az időjárásra sem lehetett panasz idén: se a jóízű falatozást, se a zene élvezetét nem zavarták felhők vagy eső. A legnépszerűbb magyar sztárokat és két külföldi vendéget hívtak a szervezők: a telt házas rendezvényen negyven koncert közül választhatott az a sok ezer ember, akik egy-két-három, nem ritkán mind a négy napon a helyszínre látogattak.

Krajcár Laura a szülei kedvéért szedte az epret, leves készült belőle Fotó Nagy Jácint/ Vas Népe

Itt az eperszezon!

A sok „éjszakázás” után az egészség is fókuszba került a héten: az eper apropóján. Sok benne a C-vitamin, tartalmaz folsavat, káliumot és B6-vitamint. Alacsony a cukortartalma, sok benne a rost, és antioxidánsokban is gazdag. Sokaknál a kertben terem ez az egészségbomba, de akinek ez nem elérhető, annak sem kell lemondania a frissen szedett gyümölcs élvezetéről. Minden évben egyre népszerűbbek a Szedd magad akciók. Itt a nyári gyümölcs kedvelői maguk szedhetik le és válogathatják a termést. Ez pedig a nyári napsütésben kellemes kikapcsolódás lehet az egész család számára, ráadásul a boltinál alacsonyabb áron vihetik haza – lekvárnak, szörpnek, süteménybe vagy tejszínhabbal nassolnivalónak – a garantáltan friss epret. Vincze Péter szombathelyi termelő elmondta, idén különösen jó a termés. Tavaly elfagyott az eper, kevés termett – és az is aprószemű volt. Idén viszont nincs ok panaszra. Az eső kicsit sok volt, de a borongósabb időjárás ellenére korán megkezdődhetett a szüret. – A szezon még pár hétig kitart – tette hozzá. Így aki szeretne még lekvárt készíteni, egyáltalán nincs lemaradva. Elmondta azt is: a nagy érdeklődés miatt az előző évben megesett, hogy reggel nem tudtak kinyitni, vagy korábban be kellett zárniuk, ugyanis annyian érkeztek gyümölcsöt szedni, hogy már nem maradt eper. Idén, hogy ezt a problémát elkerüljék, már részenként nyitják meg a területet, így mindig vannak olyan szekciók, amelyek akár két napot is pihenhetnek. Ezzel a módszerrel folyamatosan van friss és érett termés.

Naperőmű Csepregen

Áder János köztársasági elnök (középen) a csepregi naperőmű átadási ünnepségén. Mellette jobbról
Vlasich Krisztián polgármester, balról Pusztai Péter, a beruházást végző cég ügyvezetője Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Eper után az energia került főszerepbe: Áder János köztársasági elnök részvételével naperőművet avattak Csepreg ipari területén. Mécs Imre, a beruházást végző cég társalapítója beszédében elmondta: a csepregi és a vépi naperőmű átadási ünnepe ez, jó érzés, hogy sikeresen végigvitték a környezettudatos beruházást a társadalom érdekében. A csepregi az ország harmadik, a vépi a negyedik legnagyobb erőműve. Köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették a munkát, külön kiemelte Vlasich Krisztián csepregi és Kovács Péter vépi polgármester együttműködését. Kifejtette továbbá, hogy cége úttörő munkát végez, hiszen a nap-erőművek forradalma most kezdődik. Mint mondta, hisz abban, hogy a tiszta és fenntartható energiatermelés jövője a Nap. Áder János köztársasági elnök beszédében a párizsi klímamegállapodásról beszélt, amelynek célja, hogy a Föld hőmérsékletemelkedését 2 °C alatt tartsuk. Kifejtette: minden egyes tized-Celsius-fok alapvetően változtatja meg a földi életet, beláthatatlan következményei lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában