Közlemény

2019.01.14. 08:44

Puskás megvonta a hatásköröket Molnár Miklós alpolgármestertől

Megvonta a Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott jogokat dr. Puskás Tivadar polgármester hétfőn. Részben ő maga, részben pedig Illés Károly alpolgármester látja el ezentúl a gazdasági jellegű teendőket.

VN

Dr. Puskás Tivadar, Molnár Miklós, dr. Károlyi Ákos és dr. Nemény András a múlt heti rendkívüli közgyűlésen

Fotó: Unger Tamás

Tegnap reggel a városháza kommunikációs irodája közleményben tudatta: „A mai napon dr. Puskás Tivadar polgármester megvonta Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott hatásköreit. A gazdaságfejlesztés és mérnökképzés, valamint a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., a Szomhull Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégfelügyelete, illetve a Művelődési Intézmények Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete felügyelete, irányítása kapcsán Illés Károly alpolgármester, míg a pénzügyek és a költségvetés tekintetében a polgármester gyakorolja a jogokat a továbbiakban.”

Dr. Puskás Tivadar polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a döntését törvényen alapuló hatásköre alapján hozta meg, az a város mindennapjait nem befolyásolja, a polgármesteri hivatal és Szombathely városa is működik tovább, mint eddig is.

Dr. Puskás Tivadar, Molnár Miklós, dr. Károlyi Ákos és dr. Nemény András a múlt heti rendkívüli közgyűlésen
Fotó: Unger Tamás

Molnár Miklós alpolgármester megkeresésünkre közölte, hogy nem kívánja kommentálni a polgármesteri hivatal közleményében foglaltakat. Hozzátette: mivel szerinte dr. Puskás Tivadar polgármester folyamatosan „valótlanságokat állít”, nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel őt.

Dr. Nemény András, az Éljen Szombathely frakcióvezetője közleményében írja: „Az Éljen Szombathely frakció szolidáris Molnár Miklóssal, egyben felelősséget érez a város működőképességéért”. Majd leírták, rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek.

Szakértőnk szerint egy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011-es törvény értelmében a polgármester egyes hatásköreinek gyakorlását átruházhatja az alpolgármesterre. A polgármesternek bármikor jogában áll az általa kiadott utasítást módosítani, az abban foglalt hatáskörmeg­osztást átstrukturálni, az átadott hatásköröket visszavonni. Hozzátette: az alpolgármester tisztsége akkor szűnik meg, ha a megbízatását a közgyűlés a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel visszavonja. Mindaddig, amíg a közgyűlés másként nem dönt, Molnár Miklós alpolgármesteri megbízatása továbbra is fennáll.

Mint arról már korábban beszámoltunk: múlt kedden az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen Molnár Miklós alpolgármester megszavazta a napirendet, ezzel pedig lehetővé tette, hogy a „túlóratörvénnyel” kapcsolatban elfogadjanak két közgyűlési határozatot. Akkor dr. Puskás Tivadar lapunknak nyilatkozva politikai cirkusznak nevezte az eseményeket, majd hozzátette: ez az értelmetlen döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármesterének, Molnár Miklósnak a hathatós közreműködése nélkül. A polgármester akkor kiemelte: „sajnálatos, hogy ezen lépésével Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget is, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött.” – mondta. A Polgári Egyesület Szombathelyért civil szervezete korábban lapunk hasábjain azonnali lemondásra szólította fel Molnár Miklóst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában