van, ami eltűnik

2018.06.23. 08:00

Rendbe teszik a kastély környékét Jánosházán

Burjánzanak a fák és a bokrok a kastély körül, de már nem sokáig lesz ilyen vadregényes a terület, jobban látszik majd az épület.

Bakos Ágnes

Kiss András mögött a zöldellő kastély Fotó: Unger Tamás/ VN

 

Kiss András mögött a zöldellő kastély Fotó: Unger Tamás/ VN

Új fenntartó kezeli a jánosházi Erdődy–Choron-várkastélyt, de továbbra is állami tulajdon. Egyik lehetőség, hogy az új fenntartó bérbe adja a városnak a kastélyt 99 évre, akkor persze a bérlőnek vállalnia kell a felújítást. A másik lehetőség, hogy az önkormányzat összeállítja, mit tervez a kastéllyal, aztán majd a kezelő megvalósíthatja. Ideális esetben az önkormányzat lenne a fenntartó, és ténylegesen a város része lehetne az épület. Egyelőre annyi biztos, hogy a kastély környékét rendbe tehetik – mondta el Kiss András polgármester. – A jánosházi önkormányzat cége, a nonprofit kft. szerződött a fenntartóval a bozótirtásra, fűnyírásra az egész vár körül, majdnem kéthektáros területen – számolt be a polgármester. A gyom, gaz, az akácfa eltűnik, a gesztenyefák természetesen megmaradnak a kertben. Az állami fenntartó cég kertészét és statikusát várják a napokban: – Az a cél, hogy kibontsuk a várat, és mindenki lássa, hogy milyen szép – összegezte Kiss András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában