Az egyesületeken keresztül

2018.07.20. 11:30

Rönökből nem lesz skanzen – Minden korosztályt megszólítanak

Ha Szentgotthárd Jakabházát elhagyjuk a 8-as főúton, az első önálló település a 420 lelkes Rönök. Ahogy Pékó Tamás polgármester akkurátusan megjegyzi, szalagtelkes község, amely két falurészből 1950-ben egyesült.

Tersztyánszky Krisztina

Rönöki gyerekek a Kerekerdő óvoda játszóterén. Remélhetőleg felnőttkorukban is ragaszkodnak majd a szülőfalujukhoz

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A névtáblán németül is ki van írva: Radling. A 19. század végén szinte teljesen német volt még a település. Aztán 1946 viharos változást hozott. A kitelepítések idején a német ajkú lakosok kilencven százalékát elüldözték. Csupán néhány család maradt itt. Nekik köszönhető, hogy ma a lakosság tíz százaléka németnek vallja magát, és működik nemzetiségi önkormányzat is.

Mindent meg kell tenni

Pékó Tamás úgy gondolja: a lassanként elöregedő lakosság miatt nem kell búslakodni, hanem mindent meg kell tenni azért, hogy az időseket bent tartsák a közösségben. Úgy, hogy a kor előrehaladtát beteljesedésként éljék meg. Viszik őket kirándulni, bevonják a közös ünnepekbe. A nemzedékeket összetartó kapcsot a nonprofi t szervezetek jelentik. A három nagyobb civil szervezeten, az önkéntes tűzoltókon, a polgárőrségen és a Rönökért Közhasznú Egyesületen keresztül szinte minden helyi családot meg tudnak szólítani.

Rönöki gyerekek a Kerekerdő óvoda játszóterén. Remélhetőleg felnőttkorukban is ragaszkodnak majd a szülőfalujukhoz
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A polgármester a szintén általa felügyelt, szépen felújított Többfunkciós Szolgáltató Központ és Könyvtár épületében meséli: őszintén mondja, hogy jó a kapcsolatuk a hatóságokkal, a hivatalokkal. A hat települést magában foglaló, Rátót központú közigazgatási egységet úgy alakították ki annak idején, hogy a pénzügyi meg az igazgatási ügyintézés minden faluban megmaradjon. Innen és a járási hivataltól is megkapnak minden szakmai segítséget. A szociális ügyekről a jól bevált falugondnoki szolgálat gondoskodik. Jó és megbízható a közlekedés, vonaton is, busszal is el lehet jutni Szentgotthárdra, Körmendre, a megyeszékhelyre. A közterületek, a felújított játszóterek gondozásáról közhasznú munkások gondoskodnak.

Visszatér a csend és a nyugalom

Amikor érkezem, éppen az útépítők egyik szakemberével tárgyal a faluvezető. Az építkezéstől, ahogy talán mindenki, egy kicsit a rönökiek is tartanak. Amennyi előnye, annyi hátránya is lesz a falutól délre megépülő új 8-as útnak. Visszatér a csend és a nyugalom, néhány vállalkozó azonban biztosan tönkremegy majd. Igaz, nem ez az első eset, hiszen már akkor megcsappant az átmenő forgalom, amikor annak idején az M7-es autópálya elkészült. Rönökön arra törekednek, hogy az új nyomvonal után se legyen skanzen a településből. Már a rendezési terv megalkotásakor úgy tervezték, hogy a lehajtó mellett logisztikai központnak, kisebb ipari vállalkozásoknak tartanak fönn helyet. Az útépítés miatt áthelyezett sportpályán új atlétikai pálya épül. Az új dolgok, a szép játszóterek, a barátságos óvoda, a teljes közműhálózat és a gyors internet – így együtt talán a fiataloknak is meghozza a kedvét, hogy Rönökön telepedjenek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában