Alsóújlak

2018.03.16. 21:23

Több száz kétéltű pusztulhatott el az úton

Langyos, esős idő volt mostanában, ez a békáknak jelet ad: indulhatnak a szaporodóhelyeik felé. Békaterelő előzheti meg, hogy átvonuljanak az utakon.

Tóth Kata

Egy barna varangy, amelyik túlélte az átvonulást Fotó: Unger Tamás

Békák

Bogáti András polgári természetőr, civil önkéntes kapott jelzést kedden este arról, hogy Kám és Alsóújlak között békák haladnak át tömegével az úton. Hatszáz méteres szakaszon közlekedtek a kétéltűek – barna varangyok, erdei békák és gőték –, és a forgalmas 8-as főúton közülük sokat elütöttek az autósok. Az önkéntes jelzett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi kollégáinak, és értesítette a Magyar Közút Non-profit Zrt.-t. A közútkezelő intézkedett: sebességcsökkentésre felhívó táblákat helyeztek ki, hogy az autósok jobban figyeljenek a békákra, és megelőzhető legyen a további pusztulás – tudtuk meg Gruber Ágnestől, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől, aki a vonulás lehetséges okát is elmondta. Langyos időjárás volt mostanában, megérkeztek az esők, ez a békáknak jelet ad arra, hogy elindulhatnak a szaporodóhelyeik felé, hiszen itt a peterakás ideje.

Gruber Ágnes úgy fogalmazott, tapogatóznak még az esettel kapcsolatban, ami lehet, hogy egyszeri alkalom volt: előfordul, hogy az egy helyen telelő populációk elindulnak egy irányba, és átkelnek az utakon. A nagy esőzések miatt pedig több belvizes, alkalmas élőhely is létesülhetett a közelben.

Egy barna varangy, amelyik túlélte az átvonulást Fotó: Unger Tamás

Az elpusztult állatok számát nem tudják megbecsülni, azt feltételezik, hogy néhány száz egyedet érintett az eset. A barna varangyok a legveszélyeztetettebbek: ha hűvös az este, megdermedhetnek, lassabban másznak át az úton, még kis forgalomnál is előfordul, hogy elütik őket az autók. Ráadásul a nőstényeik gyakran a hátukon viszik a hímeket.

Hársas-tó

A megyében a szentgotthárdi Hársas-tónál már megoldódott a helyzet, ott fix békaterelő épült: L alakú betonelemekből áll, a meredek betonfelület megakadályozza, hogy a békák felugráljanak és feljussanak az útra. Alul jobbra vagy balra tudnak elindulni, egy átereszhez érnek, az út alatt pedig már biztonságos az áthaladásuk a túloldalra, úgy jutnak el a tóhoz. Több helyen ponyvás, fóliás megoldással mentik meg az állatokat. Szentgotthárd-Zsidánál például, ahol vödörbe gyűjtik, úgy szállítják a békákat.

Az autósoknak azt javasolja a természetőr: ha békákat látnak az úton, haladjanak lassabban, óvatosabban, autóstársaikra is figyelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában