tervezik az aktív belgyógyászat visszaállítását

2018.06.20. 18:39

Változik Celldömölkön a szülészeti ellátás rendje, sok szempontot kellett mérlegelni

Nem az osztályt szüntetik meg, hanem a hétvégi szüléseket irányítják át a celldömölki kórházból Szombathelyre, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba – ez a kompromisszumos megoldás született a zavartalan ellátás érdekében a Kemenesalján. Közben az aktív belgyógyászati ellátás részleges visszaállításán dolgoznak a Markusovszky kórházban a celldömölki és a körmendi telephelyen is.

VN

Kompromisszumos megoldás Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

„2018. június 20-ától visszavonásig péntek 16 óra és hétfő 8 óra között a szülések Szombathelyen történnek” – olvasható a Markusovszky kórház főigazgatója közleményében a celldömölki telephely aktív szülészeti-nőgyógyászati osztály működésével kapcsolatban. Több összetevő is áll a döntés hátterében – indokolta prof. dr. Nagy Lajos PhD, a kórház főigazgatója. 2012 nyara óta kötődik a Markusovszky kórházhoz a celldömölki intézmény, az akkori szerkezetátalakítás eredménye, hogy csak egyetlen aktív osztály maradt Celldömölkön, a szülészet – ilyenre egyébként az ország más intézményeiben nincs példa. 2012-től a szombathelyi kórház kihelyezett osztályaként működött a celli szülészet, a súlyosabb eseteket, szövődményes szülések édesanyáit és újszülöttjeit eddig is beküldték Szombathelyre – hangsúlyozta a főigazgató.

Sok szempont kellett mérlegelni a kórház vezetésének.

Cellben 350 körüli az éves születésszám, vagyis naponta átlagosan egy szüléssel számolhatnak – és persze nem kell mindegyikhez aneszteziológiai háttér. Az sem mellékes, hogy egy helyi aneszteziológus dolgozott a celldömölki intézményben, aki nyugdíjba ment, elköltözött, a munkát Szombathelyről végezték el: négy főállású aneszteziológus tudja lefedni az ellátást túlmunkával – számolt prof. dr. Nagy Lajos PhD.

Kompromisszumos megoldás Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Azt is hozzátette: míg Szombathelyen számos osztályt kiszolgálnak az aneszteziológusok, nagy a leterheltség nap közben és ügyeleti időben is, ezzel ellentétben ügyeleti időben az aneszteziológusnak töredék munkát ad a celldömölki szülészet, mégis egy szakorvos jelenléte szükséges. Változás az is, hogy az eddig ott dolgozott neonatológus szintén elment Celldömölkről, és bár csak néhány hónapos távollétről van szó, októberben visszatérhet, de őt is Szombathelyről kell pótolni. Ezeket a feltételeket mind figyelembe vették, az alapján döntöttek. – Adódhatott volna az a lehetőség is, hogy teljesen bezárjuk a celldömölki kórház egyetlen aktív osztályát, ám azt is mérlegeltük – egyetértésben a celldömölki telephely vezetőjével –, hogy kompromisszumos megoldást hozzunk – mondta a főigazgató. A kompromisszumos megoldás pedig az, hogy hétköznap fenntartják a szülészeti ellátást, hétvégenként azonban Szombathelyen lehet szülni.

Nem szorul háttérbe a kemenesaljai anyák és gyermekek ellátása

– szögezte le a főigazgató. Elsődleges szempont az anyák és az újszülöttek biztonságos ellátása. Hozzátette, hogy szeptemberben felülvizsgálják a döntést. Arról is beszélt, hogy új laporoszkópos tornyot állítanak munkába a celldömölki kórházban, javítva a kemenesaljai betegek sebészeti és nőgyógyászati ellátását. Tervezik az aktív belgyógyászat visszaállítását Celldömölkön és a főigazgató megerősítette azt az értesülést is, hogy a körmendi kórházban is ismét lehet aktív belgyógyászati ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában