PRÍMA DÍJ 2018

2018.09.21. 14:25

Vas Megyei Prima Díj – 2018. MAGYAR SZÍNHÁZ ÉS FILMMŰVÉSZET: Kovács Géza

Kovács Géza élete három és fél évtizede a bábszínház.

Óvodapedagógus diplomával elvégezte az Állami Bábszínház Bábstúdióját, majd az ő igazgatása alatt vált hivatalos színházzá a kecskeméti Ciróka Bábszínház, 2014-ben pedig a zalaegerszegi Griff Bábszínház alapító igazgatója lett. A Maskarás Céh egyik alapító tagja, a kecskeméti Hivatalos Bábszínházak Találkozójának kezdeményezője és szervezője.

2009-től vezeti a szombathelyi Mesebolt Bábszínházat. Elsődleges feladatának tekinti, hogy tovább erősítse az intézmény jelenlétét a városban és a megyében. Munkatársaival együtt komoly erőfeszítéseket tesz a kistelepülések kulturális, bábszínházi ellátásáért. Többek között arra keresik a választ, hogy miként lehet egymás után három különböző korosztálynak játszani, és hogyan válhat ez ünnepnappá egy kisközösség életében. Kovács Géza alapvetésének tartja, hogy a bábszínház nem csupán közönséget keres és talál, hanem közösséget is épít előadásaival. Hiszi, hogy a színház feladata nem csupán a néző kiszolgálása, hanem a nevelése is. Igazgatóként egyaránt fontosnak tartja a hagyományok ápolását, tiszteletét és a korszerű bábszínházi formák bemutatását.

Kovács Géza közel 80 bábelőadást rendezett az ország különböző bábszínházaiban, tíz bábdarabot írt, amelyeket játszottak Kecskeméten, Debrecenben, Budapesten, Veszprémben, Pécsett. Bábrendezőként dolgozott a Nemzeti Színházban és a Centrál Színházban. Szóló bábjátékával és utcaszínházi társulatával több jelentős szakmai díj birtokosa, de akikre a legbüszkébb: öt gyermeke és két unokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában