Mohos Géza és három társa

2018.04.23. 21:51

Zarándoklatra indultak Balogunyomból két keréken a Fekete Madonnáig

Lengyelországba indult kerékpáros zarándoklatra hétfőn reggel Mohos Géza és három társa. Úti áldást kaptak a megyéspüspöktől.

Tóth Kata

A székesegyház előtt az első sorban a kerékpáros zarándokok: Gulyás Benjámin, Kiss Zsolt, Mohos Géza és Király Miklós; hátul az autós kísérők: Bődi Lajosné Gabi és a férje, Bődi Lajos Fotó: Tóth Kata

 

A székesegyház előtt az első sorban a kerékpáros zarándokok: Gulyás Benjámin, Kiss Zsolt, Mohos Géza és Király Miklós; hátul az autós kísérők: Bődi Lajosné Gabi és a férje, Bődi Lajos Fotó: Tóth Kata

A czestochowai Jasna Góra-i kolostorig meg sem állnak – kis túlzással ez a balogunyomi Mohos Géza és három társa terve. Tegnap reggel a székesegyház elől indultak, és hat napot adtak maguknak, hogy kerékpárral eljussanak a több mint 600 kilométerre lévő, magyar pálosok által alapított világhírű kegyhelyre, ahol Európa egyik legismertebb Szűz Mária-ábrázolása, a Fekete Madonna-ikon található. Régóta kerékpározik a most 50 éves Mohos Géza, rengeteg Mária-zarándokhelyet felkeresett Magyarországon belül és külföldön is. A mostani ötlete tavaly született: a márianosztrai pálos kolostorban láttak egy kiállítást Lengyelország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelyéről, a Jasna Góra-i kolostorról. A barátjával egymásra néztek, és csak annyit kérdeztek egymástól: mikor megyünk? Egy éve kezdték el a szervezést, végül négyen vállalkoztak az útra. Egy autó kíséri őket a végtelennek tűnő úton, a benne ülők adják a logisztikát. Ha minden jól megy, szombaton érkeznek Czestochowába. Nem akarták maguknak megtartani az élményt: egy busznyi zarándok – balogunyomiak, kőszegiek, szombathelyiek – csatlakoznak hozzájuk, ők később indulnak, de a kolostornál találkozik a kerékpáros és a buszos társaság. A verbita rend magyarországi tartományfőnöke, a Lengyelországban született, Kőszegen élő Burbela Gergely atya vállalta a buszon utazók lelki vezetését. – Az egész emberi élet egy nagyon nagy zarándokút. Legfőbb célja, hogy megtanuljunk szeretni, odaadni az életünket – mondta dr. Székely János megyéspüspök a székesegyház előtt az útnak indulóknak. Útjukkal két közösségi célra is szeretnék felhívni a szervezők a figyelmet: az egyik Brenner János boldoggá avatása, a másik a civil kezdeményezés a Szombathely-Balogunyom kerékpárútért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában