Szakácskönyv

2017.09.14. 18:19

Tócsni, macok, cicege vagy beré? – Burgonyás ételekből állt össze a Pannon Lapok Társasága új könyve

SZOMBATHELY Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a Pannon Lapok Társasága napokban megjelent, 22. receptkötetét. A Burgonyás ételek könyvébe mintegy negyven vasi olvasónk ételleírása került be.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Nagy Jácint

 

 

Nagy Jácint fotója
Fotó: Nagy Jácint

A burgonya az 1800-as évek elejétől Magyarországon is az egyik legnépszerűbb, könnyen elérhető, olcsó és tápláló konyhai alapanyag. Ráadásul, ahogy azt a recepteket beküldő olvasók is bizonyították, rendkívül változatos módokon készíthető el. Ahogy egyikük fogalmazott: ahol krumpli van, ott minden van – ebből az egyszerű termésből nagyon sokféle étel készíthető. A szakácskönyv szerkesztői saláták, levesek, köretek, főételek, finomságok és egyéb burgonyás ételek címszó alá sorolták az ételleírásokat. Már a tartalomjegyzéket átlapozva is látható, hogy a burgonyás ételek nevei magyar szókincsünket is számos gyöngyszemmel gazdagították: cicege, döbbencs, tócsni, gánica...

 

A szerzőtársaknak csütörtök délután a Vas Népe szerkesztőségében Nagy Ildikó szerkesztő adta át a tiszteletpéldányokat. Mi másról is folyhatott volna a beszélgetés, mint a burgonyáról. Megtudtuk a háziasszonyoktól, hogy a fűszerek közül a legjobban a szerecsendió illik hozzá, és ha sót teszünk a főzővizébe, nem fő szét. Kiderült az is, hogy számos népszerű tésztaféle, mint a lángos, a pogácsa, a bukta vagy a szilvásgombóc alig képzelhető el krumpli nélkül, és hogy a gnocchit sem az olaszok találták ki, hiszen a mi nudlink ugyanezt a finomságot takarja. Használhatjuk a krumplit panírozáshoz, reszelve, liszttel és tojással összekeverve, tökmagolajjal nyakonöntve salátának, a főzőlé pedig akár zöldség-, akár füstölthúsos leves alapanyaga lehet. Aki pedig kíváncsi a további ötletekre – lapozza fel az ügyfélszolgálati irodáinkban kapható könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában