múltidéző temetői séta

2017.09.30. 09:00

 Ez Európa egyik legrégebbi és legtovább használt sírkertje

Elhanyagolt sírok, mohával benőtt beton, düledező fejfák – a Szent Márton temető hantjai között barangoltak azok a látogatók, akiket érdekel a régi sírköveken őrzött család- és várostörténet.

SZMK

Orbán Róbert helytörténész vezette a sétát, tartott előadást a síremlékekről, azokon keresztül a várostörténetről Fotó: Cseh Gábor

A másfél órás vezetett séta alatt mintegy félszáz helyen álltak meg: Orbán Róbert helytörténész a síremléknél, illetve mauzóleumnál rövid tájékoztatót tartott az érdekességekről, a hely- és művészettörténeti tudnivalókról. A másfél órás vezetett séta alatt mintegy félszáz helyen álltak meg: Orbán Róbert helytörténész a síremléknél, illetve mauzóleumnál rövid tájékoztatót tartott az érdekességekről, a hely- és művészettörténeti tudnivalókról. – Az ember nyugdíjas korában jobban ráér az igazi értékekkel foglalkozni, az igazi érték pedig a múltnak a megőrzését jelenti – ezt mondta Banga Lajos, az egyik résztvevő. Neki számos ismerőse, közeli rokona nyugszik az elhanyagolt temetőben. A Szent Márton temető a város panteonja, hiszen Szombathely nagyjai itt nyugszanak – mondta el Orbán Róbert.

Orbán Róbert helytörténész vezette a sétát, tartott előadást a síremlékekről, azokon keresztül a várostörténetről Fotó: Cseh Gábor

Ez Európa egyik legrégebbi és legtovább használt sírkertje, amely az első századtól egészen 1977-ig működött. Ennek köszönhetően a város számtalan neves személyének, családjának sírja fellelhető a temetőben. Többek között itt nyugszik Bodányi Ödön, a város egykori főmérnöke, Bozzay Ödön szobrász, Eredics Ferenc jogász, politikus, a Szombathelyi Általános Takarékpénztár egyik megalapítója, később titkára. Ha tovább haladunk, a borostyán alól kivillan Herbst Géza egykori jogásznak, a kőszegi járás szolgabírájának, majd a vármegye főjegyzőjének, később alispánjának elegáns sírköve. A temető legnagyobb mauzóleuma a Hübner családé. Hübner János építkezési vállalkozó, 1848-as nemzetőr volt, aki bár nem igazán tudott magyarul, mégis a szívén viselte a haza sorsát. Az ő nevéhez köthető a szombathelyi evangélikus templom tornyának felépítése. Az értékes hantok közül hatot felújított a Szombathelyi Szépítő Egyesület. Legutóbb Balogh Gyula levéltáros, lapszerkesztő síremlékét, ami komoly összefogást igényelt. A civil szervezetnek a Vas Megyei Temetkezési Kft. segített a felújításban – tudtuk meg Bődi Líviától. Az egyesület elnöke hozzátette: most Mayer Ede gépgyáros impozáns síremlékét szeretnék felújítani, a tervek szerint még ősszel végeznek a szükséges szépítő-felújító munkálatokkal. Hasonló séta a Szent Márton temetőben legközelebb október 7-én lesz, akkor is Orbán Róbert szakmai vezetésével ismerhetik meg a romos sírok titkait az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában