KŐSZEG

2017.09.20. 08:00

Fényképkiállítás nyílik Keleti Éva munkáiból

Szerelem, intimitás, tehetség, korhangulat. Ezek intenzív fúziója várja az érdeklődőket a pénteki kiállítás megnyitóján a Jurisics-vár lovagtermében 17 órakor.

Pintér Viktória

A fotográfia bűvöletében címmel nyílik kiállítás Kőszegen Keleti Éva munkáiból Fotó: Keleti Éva

Roland Barthes francia filozófus Világoskamra címen egy egész könyvet szentelt a fotográfiának. Történelem- és gondolkodásfordító médiumnak, radikális művészi közlésformának tartja. Sokkal formabontóbb jelenségnek, mint a mozgóképet. A következőket írja a fotókról: Végzete, hogy – a művészetekben először – „fantasztikusan” keveri a valóságot (Ez volt.) és az igazságot (Ez van!); egyszerre megállapító és felkiáltó. Roland Barthes francia filozófus Világoskamra címen egy egész könyvet szentelt a fotográfiának. Történelem- és gondolkodásfordító médiumnak, radikális művészi közlésformának tartja. Sokkal formabontóbb jelenségnek, mint a mozgóképet. A következőket írja a fotókról: Végzete, hogy – a művészetekben először – „fantasztikusan” keveri a valóságot (Ez volt.) és az igazságot (Ez van!); egyszerre megállapító és felkiáltó. Keleti Éva fotográfus is azt az igazságot, pontosabban az igaz pillanatot akarta tetten érni fotózás közben. Képei ezért sem süllyedtek a feledés homályába, mert a hitelesség konzerválta őket a jövőnek. Nála az emberi portré nem megcsinált, előállított, hanem olyan, amilyet az élet komponált.

A fotográfia bűvöletében címmel nyílik kiállítás Kőszegen Keleti Éva munkáiból Fotó: Keleti Éva

Azért annyira nagyszerű fotós Keleti Éva, mert résen tudott lenni, ki tudta várni a pillanatot, azt az időt, amikor nincsen maszk az emberen. A valóság, az élet (fény)írta ezeket a képeket. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban. Így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak volt, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész egyik interjújában a következőket mondta: a színészek megbíztak bennem, én meg megbíztam bennük, ez egy olyan kölcsönös játék volt, ahol a labdát dobáltuk ide-oda. Őszinte voltam velük: nem szabad hazudni a színésznek, mert ő azt rögtön tudja. Jólesik neki, ha dicsérik, de az őszinteséget sokkal jobban becsüli.A fotó az a médium, aminek annyira tiszta és fókuszált a tere, hogy minden apró rezdülésre felnagyítódik. A portré alanya épp ezért meztelenebb, kiszolgáltatottabb a fotós szemének, mint azt gondolná. Ezért különösen fontos az az idő, amit Keleti Éva kompromisszumok nélkül beletett egy-egy fotó elkészítésébe. Azt mondja, a mostani világ pont az időt nem hagyja meg a fotónak.Úgy tűnik mintha a jelen működése épp azt a dimenziót siettetné, űzné, keményebb szóval élve darálná be, ahol a személyesség megtörténhetne a képeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában