VERSEK

2017.09.23. 12:51

Hangzó költemények, életre hívott világok – Versmondó versenyt tartottak Nicken

Fekete fehér ünneplőbe öltözött iskolások lepték el a nicki kultúrház dísztermét. Versmondó versenyre érkeztek a szomszédos településekről. A kultúr falán lógó Petőfi Sándor portré is láthatóan örült, hogy versek költöztek az intézménybe.

Pintér Viktória

A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár támogatásával először rendezett versmondó versenyt a nicki önkormányzat. A program a Szakrális Művészeti Hetek eseményei közé illeszkedik. A helyi pedagógusokból álló zsűri szószólója, Szele Mihályné elmondta, hogy a vers az lényegéből fakadóan szakrális tulajdonságokkal bír, megemel. Kissné Simon Mónika az önkormányzat igazgatási ügyintézője egy Kosztolányi idézettel indította el a versenyt.

 

A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre.” A gyerekek ezt tették. Minden egyes verssel egy apró kis világot támasztottak fel. Testhez álló hiteles szöveget választott mindenki. A harminchárom versenyző közül sokan szavalták Móra Ferenctől A cinege cipőjét. A magányosan ugráló kismadár apró kálváriája még mindig hatásos. Persze nem maradhattak el a legnagyobb gyermekvers klasszikusok sem: Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Arany János, József Attila gyermekhangra hangszerelt versei a gyerekeket arra tanították, hogyan nézzenek másként a világra, a felnőtteket pedig visszaröpítették az első versélményeikhez. Érdekes volt látni, hogy a legkisebb korosztály mennyire szervesen érzi a vers pulzálását, mennyire könnyen rááll a lelkük a költés ritmusára, visszavittek minket ahhoz a pillanathoz, ahol a vers megszületett. A nagyobbak belevitték a saját gondolatvilágukat is a versmondásba, értelmezték, formálták, alakították a költeményeket.

Az eredményhirdetésen korosztályonként minden résztvevőt besoroltak arany, ezüst vagy bronz minősítésbe. A gyerekek könyveket kaptak, hogy továbbéltessék a Guttemberg-galaxist, amiben még mindig nagyon jó hinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában