PRÍMA-DÍJ

2017.09.27. 07:30

Príma jelölt: Magyar festészet és képzőművészet kategória

Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor a rajzolás alapjait a Derkovits Képzőművészeti Szabadiskolában sajátította el. 25 éves korától – a műszaki jellegű napi kenyérkereső munka mellett – rendszeresen bemutatta alkotásait különböző kiállításokon.

Kovács Ágnes

Marosfalvi Antal Fotó: VN

Egyik alapítója a Vasi Fiatal Képzőművészek Csoportjának és a Győri Művésztelepnek, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1984-től nyugdíjazásáig a Szombathelyi Képtár főállású restaurátora volt. Több mint ezer festmény helyreállítása fűződik a nevéhez, saját képei közül több hazai és külföldi gyűjteményben van.

Marosfalvi Antal Fotó: VN

Marosfalvi Antal készítette el a pannóniai vértanúkat és szenteket életnagyságban ábrázoló ikonosztázt a szőlősi Jézus Szíve templom számára – ez az egyik legjelentősebb munkája, az évek alatt számos oltárkép, templomi festmény megmentésén fáradozott. Szívesen utazgat idehaza és a világban, az így szerzett élményei is gyakran visszaköszönnek művein. A festészet mellett szobrokat, domborműveket is jegyez. A művészetpártolást felvállaló Rumi Rajki Körnek negyedszázada tagja, mintegy ötven műalkotást társadalmi munkában restaurált. Szívesen ír művészeti tárgyú cikkeket és részt vállal a fiatalabb generáció szakmai felkészítésében: tanítványai közül többen elismert szakemberek. Egyik alapítója a Vasi Fiatal Képzőművészek Csoportjának és a Győri Művésztelepnek, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1984-től nyugdíjazásáig a Szombathelyi Képtár főállású restaurátora volt. Több mint ezer festmény helyreállítása fűződik a nevéhez, saját képei közül több hazai és külföldi gyűjteményben van. Marosfalvi Antal készítette el a pannóniai vértanúkat és szenteket életnagyságban ábrázoló ikonosztázt a szőlősi Jézus Szíve templom számára – ez az egyik legjelentősebb munkája, az évek alatt számos oltárkép, templomi festmény megmentésén fáradozott. Szívesen utazgat idehaza és a világban, az így szerzett élményei is gyakran visszaköszönnek művein. A festészet mellett szobrokat, domborműveket is jegyez. A művészetpártolást felvállaló Rumi Rajki Körnek negyedszázada tagja, mintegy ötven műalkotást társadalmi munkában restaurált. Szívesen ír művészeti tárgyú cikkeket és részt vállal a fiatalabb generáció szakmai felkészítésében: tanítványai közül többen elismert szakemberek. Bár már elmúlt 85 éves, aktívan dolgozik és részt vesz a közéletben. Tisztelői gyakran méltatják Marosfalvi Antal szakmaszeretetét, mesterségbeli tudását, felbecsülhetetlen értékmentő tevékenységét, mély humánumát és friss, széles látókörét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában