Színház

2017.09.18. 21:40

Telt házas volt Szombathelyen is az Alföldi-darab

SZOMBATHELY – Vastapssal jutalmazta Alföldi Róbert nagy sikerű Hegedűs a háztetőn című előadását a szombathelyi közönség.

Kánya Dóra

Foto:

1964 szeptemberében mutatták be New Yorkban a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Néhány évvel később az abból készült film három Oscar-díjjal írta be magát a klasszikusok közé. Ebből a régi nagy kedvencből formált Alföldi Róbert egy kicsit újat, megtartva az alapjait.

Az előadás előbb Budapesten telt házzal duplázott, aztán Szombathelyen sem volt kisebb a siker: megtelt az Arena Savaria.

A Hegedűs a háztetőn a cári Oroszország egy kis falujában játszódik, ahol előkerülnek a hétköznapi bajok mellett a 20. század legnagyobb problémái is.

Tevje, a szegény zsidó tejesember békében él feleségével, életüket a hagyományok határozzák meg. Ők a darabban azt a világot képviselik, amelyben a férfié a döntő szó, a hitükön kívül pedig a család a legfontosabb.

Tejve férjhez akarja adni öt eladósorban lévő lányát, csakhogy ők nem a szülők által kiszemelt férjjelölteket szeretik, így egymás után hágják át a szabályokat. A lányok a modern élet megtestesítői, személyes boldogságuk előbbre valóbb a vallási érdekeknél és a biztos jólétnél. Ez nemcsak a tejesember családjában okoz felfordulást, hanem kihat az egész falu életére is, bonyodalmak egész sorát indítva el. Közben szembe kell nézniük az antiszemitizmussal és azzal, hogy mindenüket hátrahagyva el kell menniük a szülőföldjükről.

Bár sokan azt várták, Alföldi nem aktualizálta túl a darabot, maradt majdnem minden az eredetiben. Korhűek voltak a ruhák, sárosak a csizmák, maradt a szöveg is, érthetők voltak a párbeszédek, működtek a dalszövegek, lenyűgöző volt a koreográfia.

A gigaprodukció show-szerű volt, bár nem billent el a látvány oldalára. Nem is kellett neki: működött magától, nem hagyott üresjáratot.

A rendezés mellett olyan színészek biztosították a minőséget, mint Stohl András, Éder Enikő, Csákányi Eszter, Makranczi Zalán, Szatory Dávid, Hevér Gábor és Fruma Sára szerepében Tóth Gabi. Stohlra bármit lehet mondani, de játszani, azt tud, ő vitte a hátán az egész előadást.

A szombathelyi közönség több ismerőssel is találkozhatott, hiszen a Weöres Sándor Színház egykori és jelenlegi művészei, Sodró Eliza, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna is a csapatot erősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában